JEUGDLITERATUUR RECENSIE 25/02/2023

KID, Jelmer Soes

Jeugdroman

KID (2022)

Sam is 17 als zijn ouders hem en zijn broer Kai iets meedelen waar hun wereld van op zijn kop komt te staan: de broers zijn verwekt met behulp van twee verschillende anonieme donors. Schrik, woede, verbazing – de emoties razen door Sams lijf. Is zijn vader dan nog wel zijn vader? Wat betekent het dat Kai en hij halfbroers zijn? En wat zegt dit over wie Sam zelf is? Hij weet maar één manier om houvast te krijgen: hij gaat alles op alles zetten om zijn donor te vinden. Die heftige zoektocht levert veel meer op dan hij verwacht.

Jelmer Soes kreeg zelf, toen hij al volwassen was, te horen dat hij verwekt is door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad). Hij ontdekte dat de arts die zijn ouders behandelde zelf de donor was en dat hij dit nog veel vaker had gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 50 kinderen van deze arts bekend.

Twee broers

“Dit verhaal begint met twee broers.”

De eerste regels in KID en het mag geen spoiler zijn dat dit verhaal begint en eindigt met twee broers. Maar de betekenis van broederschap en met name de betekenis van familie en afkomst zullen aan het eind wel anders zijn dan het punt waarop de lezer dit verhaal instapt.

Maar voor de lezer bij het einde met deze nieuwe inzichten komt, is daar het begin. En dit verhaal begint dus met twee broers, Sam en Kai, die – net als schrijver Jelmer Soes ooit zelf – van hun ouders te horen hebben gekregen dat hun vader niet hun echte vader is, maar dat ze afstammen van een anonieme donor.

Wat volgt in dit boek is de ervaring van een opgroeiende puber die net levensveranderend nieuws te horen heeft gekregen, en later nog een klap voor zijn kiezen krijgt als die anonieme donor de behandelende arts blijkt te zijn. Soes put hier vanzelfsprekend uit eigen ervaringen die hij eerder deelde met het publiek in zijn podcast DNAzaten.

Hoewel de ontdekkingsreis en de beslissingen die de broers maken over het wel of niet afnemen van een DNA test en het verder zoeken naar antwoorden een noodzakelijk onderdeel van dit verhaal is en moest zijn, is het de interne belevingswereld van Sam die op mij indruk maakte.

Want dit verhaal schept een realistisch en helder beeld van wat er gebeurt als je vader niet je echte vader blijkt te zijn. Maar ook als literair verhaal slaagt Jelmer Soes erin om met KID een toegankelijke maar indringende coming-of-age jeugdroman neer te zetten.

KID recensie

Durven. Erin springen.

Want KID is naast een ontdekkingsreis ook een verhaal over hoe Sam moet leren om risico’s te nemen, zelfs als kan je door risico’s nemen ook iets verliezen. Over hoe Sam en Kai’s relatie zich altijd al op los zand bevond en het maar de vraag is of de benaming van halfbroers dit moeilijker of makkelijker maakt. Maar ook een verhaal waarin het gevoel van broederschap wordt weerspiegeld in Sams vriendschap met Mo en Q, waar het gevoel van familie ook zeker zonder familieband aanwezig kan zijn.

KID is in de kern een verhaal over hoe het horen van levensveranderend nieuws de grond onder je voeten doet wegvallen, maar ook over hoe datzelfde nieuws je in staat stelt om tot nieuwe inzichten te komen en te worden wie je echt bent.

Tip voor de 15-plussers, en elke geïnteresseerde.

“Hij nam nooit risico. Ook niet met tienen. Normaal schoot hij alleen als hij zeker wist dat het schot zou lukken. Veilig, maar waarom? Het had hem nooit geholpen. Alsnog verloor hij bijna altijd. Hij moest durven. Erin springen.”

Details

Titel: KID
Auteur: Jelmer Soes
Uitgever: Querido
Datum van verschijnen: november 2022
Blz: 320
ISBN: 9789045128252
Leeftijd: 15+

Dank Uitgeverij Querido voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights