RECENSIE 06/06/2023

#korteboekentip: Het meisje dat door niemand werd gezien

recensie Het meisje dat door niemand werd gezien

Het meisje dat door niemand werd gezien (2022)

Het meisje dat door niemand werd gezien begint met een spiegel. En met Puja, die in die spiegel kijkt en zucht. Boeken kunnen zowel spiegels als ramen zijn, er zijn verhalen om jezelf te herkennen maar ook verhalen om verder te kunnen kijken naar iets nieuws. Dat raam – een nieuwe wereld – is waar Puja naar op zoek is.

Want haar eigen reflectie weerspiegelt niet datgene waar Puja eigenlijk zo naar verlangd. Het leven is niet makkelijk voor een meisje in India, Puja mag niet leren lezen en haar ouders hebben besloten om haar uit te huwelijken. Bovendien vindt Puja het leven erg moeilijk vanwege een grote moedervlek op haar gezicht, waardoor ze zichzelf is gaan associëren met lelijke woorden. 

Dus besluit Puja te vluchten. Het meisje dat door niemand werd gezien klimt ongemerkt het raam uit en pakt een boot naar Sri Lanka. Alleen is beter, besluit Puja. En in het nieuwe land start ze een nieuw leven. Nog steeds knoopt ze een hoofddoek nog strak om haar hoofd om haar wang met de moedervlek te verbergen en nu praat Puja helemaal niet meer, want er is geen reden meer voor. Maar dan wordt ze opeens wel gezien door iemand. Een aardig iemand. 

En te midden van een veld met bloemen vindt Puja iets anders dan waar ze in de eerste instantie op zoek was: vriendschap, acceptatie, het gevoel welkom te zijn. Is het leven echt beter alleen, vraagt ze zichzelf af. Of moet je eigenlijk gewoon op zoek naar de juiste mensen?

“Wat een dag! Ze voelde voor het eerst een zekere warmte in zichzelf. Is dit nu gelukkig zijn? vroeg ze zich. Het vreemde gevoel overviel haar, maar het was verrassend aangenaam. Ze dompelde zich er helemaal in onder.”

Een sprookje, bitter realistisch maar ook realistisch mooi

Zachte maar kleurrijke illustraties vergezellen dit kleine maar bijzondere verhaal. Ik zou het Het meisje dat door niemand werd gezien bijna een sprookje willen noemen. Want juist in sprookjes zit de bittere realiteit van het leven verborgen, maar ze tonen ook de andere kant van het leven: al het goede in de wereld. Een wereld waarin je gezien mag voor precies jouw eigen ik.

“Weet je, eigenlijk heb je veel gemeen met een bloem. Je hebt niet alleen een prachtig exemplaar op je wang, maar je gedraagt je ook zo. Hoe meer warmte je aan een bloem geeft, hoe meer ze straalt. Net zoals bij jou.” 

Details

Titel: Het meisje dat door niemand werd gezien
Auteur: Jeroen Franck
Illustrator: Janneke Ipenburg
Uitgever: Samsarabooks
Datum van verschijnen: 2022
Blz: 56
ISBN: 9789493301009
Leeftijd: 9+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights