RECENSIE 01/04/2019

Echte Vrouwen Krijgen een Kind, Liesbeth Smit

Ik ben 26 jaar oud en ik heb geen kinderwens, wie vanaf nu zegt dat dit raar is wil ik van harte het boek ‘Echte Vrouwen krijgen een kind’ van Liesbeth Smit aanbevelen. Want echte vrouwen krijgen een kind, maar sommige echte vrouwen ook niet.

Echte Vrouwen Krijgen een Kind (2019)

De stille revolutie van de niet-moeder is de ondertitel van het tweede boek van Liesbeth Smit. En dat is dit boek zeker. Dit boek gaat kort gezegd over niet-moeders. Vrouwen die door omstandigheden, vruchtbaarheidsproblemen of gewoon geen kinderwens, niet moeder zijn geworden in hun leven. Die zogenaamde ‘alleenstaande vrouwen met 12 katten, die een hekel heeft aan kinderen en niet eens voor zichzelf kan zorgen’. 

Laten we zeggen dat Echte Vrouwen Krijgen een Kind even goed een punt zet achter dit stereotype. Dit boek praat over stereotypen, in onze samenleving maar ook in de media. Over verwachtingen van jezelf maar ook van anderen. En niet alleen verwachtingen, maar ook oordelen die nog steeds tegen niet-moeders worden uitgesproken.

Wat een titel!

Toen ik dit boek in de winkel zag liggen voelde ik mij meteen alert, want wat een titel om een lezer aan te trekken. Ik heb geen kinderwens en heb dit eigenlijk ook nooit gehad. Geen bijzondere reden, het moederschap is gewoon niet voor mij weggelegd. Dus zo’n boektitel doet zeker wat laten tintelen. Ik las de achterkant en eerste pagina van het boek en voelde me meteen aangesproken.

Liesbeth Smit is al vanaf de eerste pagina, haar voorwoord, goud eerlijk over waarom dit boek geschreven is. Om het beeld van kinderloosheid te verbreden. Om te laten zien dat de groep van niet-moeders geen homogene groep is, iedereen heeft een andere route maar wel dezelfde bestemming. Liesbeth is door omstandigheden, een miskraam en daarna geen geschikte partner, niet moeder geworden. En heeft vrede gesloten met het feit dat ze ook geen moeder meer zal worden. En ze wil nu, niet alleen haar eigen omgeving, maar iedereen wat meer vertellen over deze kinderloosheid. Haar verhaal en route naar niet-moederschap vertellen. En het taboe wat hier nog steeds op ligt in onze moderne samenleving verkennen.

Dit boek is zo krachtig in de feiten en het onderzoek, maar ook Liesbeth’s eigen verhaal maakt dit boek zo goed. En haar heerlijke, straight to the point, sarcastische schrijfwijze. Die mij hardop deed lachen, maar mij ook zeker even met de neus op de feiten drukte. 

Over niet-moeders in de media; “Dat ze geen moeder is, is al verdacht genoeg. Maar Samantha Jones (Sex and the City) is ook nog een single én ze houdt van seks. Zet dat luchtalarm dus maar vast aan.”

In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen geen kind. 

Met een statistiek als dit worden niet-moeders dus al snel als ‘raar’ gezien en krijgen de meest verassende uitspraken naar hun hoofd geslingerd. Ik ervaar dit zelf ook al op mijn 26e, de uitspraken zoals ‘Wacht maar’ en ‘Dat kan je nu toch nog niet zeggen?’. Of de klassieker ‘Waarom niet?’ krijg ik al regelmatig te horen uit mijn omgeving. En Echte Vrouwen Krijgen een Kind laat mij nog even zien hoeveel andere vrouwen dit ook te horen krijgen. Of nog vervelendere dingen te horen krijgen als zij wel een kinderwens hebben en dit niet wordt vervuld. 

Dit is dus een boek voor niet-moeders, maar ook juist voor de moeders die er wel zijn. Om je bewust te worden van je verwachtingen en oordelen. En hoe iedereen zijn leven en doel anders instelt, met of zonder kinderen. 

“Maar zo werkt het dus: wie zegt het niet te zien of zich er nooit schuldig aan maakt, overziet het heel principe van seksisme (nog) niet. Want dat gaat over mannen én vrouwen.”

Wat ik ook zo krachtig aan dit boek vond is dat er veel ervaringen van andere niet-moeders en ook partners aan bod komen. We horen vrouwen van 80 jaar oud, 40 jaar oud en ook begin twintigers die aan het begin van de route naar niet-moeder staan. En zelfs een niet-vader komt aan het woord. Liesbeth benadrukt hierbij dat elke ervaring anders is. En dat het stereotype ‘kattenvrouwtjes’ echt achterhaald is en je zonder kinderen ook prima een “rijk” en “vervuld” leven kunt leiden.

Kortom ⭐⭐⭐⭐⭐

Een van mijn favorite non-fictie boeken ooit. Wat een heerlijke leeservaring had ik gedurende Echte Vrouwen Krijgen een Kind; een stukje herkenning, een stukje humor en een stukje geruststelling. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven om over dit onderwerp het gesprek aan te gaan. En om andermans verwachtingen niet te boventoon te laten hebben.

Dit heeft al voor fiijne gesprekken gezorgd, zoals een gesprek in de boekenwinkel waar ik werk. Met een 52-jarige juffrouw die dit boek kocht. Zij was niet-moeder door omstandigheden, het was er gewoon niet van gekomen door geen geschikte partner. We hadden een fijn gesprek, zonder oordeel en gewoon geïnteresseerd in elkaars verhaal. Mooi hoe een boek dit teweeg kan brengen.

Dus nog een keertje; lees dit boek. Niet-moeders bestaan en dat is echt prima.

“Wij zijn die vrouw die überhaupt nooit moeder wilde worden, of die vrouw bij wie het soms gewoon ‘zo ging’. Soms zijn wij stiefmoeder geworden, soms leiden we een gelukkig leven als single, of samen met een partner.’

 

Details

Titel: Echte Vrouwen Krijgen een Kind
Auteur: Liesbeth Smit
Uitgeverij:
Nijgh & van Ditmar
Datum van verschijnen: 05-03-2019
Blz: 208
ISBN: 9789038806525

Audioboek via Storytel.nl

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights