JEUGDLITERATUUR RECENSIE 30/07/2021

De tweede stem, Elin Meijnen

De tweede stem recensie

Young Adult. 15+

De tweede stem (2021)

De tweede stem gaat over de onzekere Mette, die haar draai probeert te vinden op een nieuwe middelbare school. Als ze besluit zich aan te sluiten bij een musicalgroepje gaat het steeds beter. Iedereen is gek op haar zang (ze krijgt zelfs de hoofdrol!) en ze mag de regisseur helpen met het begeleiden van jongere toneelspelers.

Maar dan komt er ineens een nieuwe zangdocent, eentje die Mette nog kent van haar vorige school en die ze hoopte nooit meer tegen te komen. De zangdocent is zelfs een van de redenen geweest dat Mette heeft besloten van school te wisselen. Wat is er gebeurd? En kan Mette het verleden achter zich laten?

Indrukwekkend, actueel

Korte, toegankelijke geschreven novelles; dat is het doel van de Blossom Shorties. Elin Meijnen bewijst in haar debuut dat kort en toegankelijk prima samengaat met termen als ‘indrukwekkend’ en ‘actueel’.

Mette is blij en vooral opgelucht dat ze ervoor heeft gekozen om van school te wisselen. Met haar zangtalent weet ze de hoofdrol in de schoolmusical te bemachtigen en nieuwe vrienden te maken. Alles is hier goed. “Hier weet niemand wat er vroeger is gebeurd.” 

In twee afwisselende perspectieven leert de lezer twee meisjes kennen. Mette als hoofdpersonage en de nogal directe scriptschrijver Flo. Hoewel deze twee meisjes elkaar leren kennen tijdens de schoolmusical productie in het heden, staat Mette’s verleden grotendeels centraal in het verhaal. Een blog moet niet te veel weg willen geven over de inhoud, en dat zal ik ook niet doen. Maar Meijnen snijdt in haar debuut interessante en relevante thema’s aan – zoals grensoverschrijdend gedrag tussen een docent en een student, echtscheiding en de zoektocht naar je eigen identiteit – wat voor een indrukwekkende 160 pagina’s zorgt. 

Voor mij bestaat wel de vraag of een paar extra bladzijdes het verhaal iets meer lucht en vooral ruimte hadden kunnen geven voor de karakterontwikkeling. Vooral omdat de groei die Mette doormaakt gedurende het verhaal, van in een hoekje gedreven worden naar durven opkomen voor jezelf, zeker zal resoneren met de jonge lezer.

Echter is het doel van deze shorties om zelfs de minst ervaren lezers mee te krijgen, en daar slaagt De tweede stem in vanwege de vlotlezende schrijfstijl en het snelle verloop. Vooral de opbloeiende relatie tussen Flo en Mette geeft het verhaal naast alle heftige thematiek iets zoets en de nodige lucht. Een uiting van hoop; een nieuwe toekomst, ondanks de aanwezigheid van het verleden.

“Ik fiets naar huis, ik weet niet hoe, ik ben dronken. Ik ben verliefd, ik heb gezoend. Het regent maar ik lach. Ik krijg de lach niet van mijn gezicht.”

De tweede stem van Elin Meijnen is een fijn, relevant boek voor jonge lezers. Graag gelezen, een warme aanbeveling voor docenten en opvoeders.

Details

Titel: De tweede stem
Auteur: Elin Meijnen
Uitgever: Blossom Books
Datum van verschijnen: maart 2021
Blz: 160
ISBN: 9789463492218

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal! 
Of leen het boek, net als ik, bij je plaatselijke bibliotheek.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights