RECENSIE 08/07/2019

De acht of negen levens van Stella Fortuna, Juliet Grames

Een prachtige zomerse cover heeft De acht of negen levens van Stella Fortuna. Maar net als de citroenen heeft dit zomerse boek een behoorlijk scherp randje.

De acht of negen levens van Stella Fortuna

Gebaseerd op het leven van haar Italiaanse grootmoeder is de debuutroman van Juliet Grames (2019), vooral een ode aan heel bijzondere vrouw.

Stella Fortuna, sterrengeluk of geluksster, wordt geboren in een klein Italiaanse dorpje in Calabrië. Haar jeugd wordt gekenmerkt door vreemde ongelukken die haar bijna fataal worden. Maar dat is niet het enige wat haar kenmerkt. Stella heeft een eigen wil, is mooi en brutaal. Een aparte verschijning in het kleine Italiaanse dorp.

Als de familie op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog naar New York emigreert, hoopt de dan 16-jarige Stella dat dit haar kans op vrijheid en onafhankelijkheid wordt. Zal deze geluksster haar eigen geluk kunnen vinden?

Een vrouw ver voorbij haar tijd

Wie meteen denkt aan de vergelijking met Maggie O’Farrell’s Ik ben, ik ben, ik ben. Wees niet bang, dit verhaal draait niet alleen maar om enge bijna dood-ervaringen. 

Het is vooral het verhaal van Stella, een vrouw die haar tijd ver voorbij was. Die de ongelijke relatie van haar ouders zag en besloot nooit te willen trouwen. En ook nooit kinderen te willen baren. Maar het is begin 1900, de tijd voor de eerste wereldoorlog. En het is niet normaal voor een vrouw om zo koppig, zo eigenaardig te zijn. Vrouwen horen te trouwen, hun man te dienen en kinderen te baren. 

Als lezer voel je het dilemma en je hart schrijnt. Want was Stella Fortuna 100 jaar later geboren, was er geen sprake geweest van een ‘eigenaardig’ karakter. Dan was het geaccepteerd. Maar het is niet 2000. En Stella’s omgeving geeft niets om haar onafhankelijkheid. 

En als lezer hoop je, met alles, dat Stella dit tijdbeeld zal weten te ontsnappen.

Fictie VS realiteit

Like it says on the tin, dit boek heeft een kern in de realiteit maar ook in de fictie. In de proloog vertelt Juliet Grames dat het verhaal van haar grootmoeder met de bizarre bijna-doodervaringen haar al een langere tijd interesseerde.  

Maar als lezer kom je nooit precies te weten waar die dunne lijn tussen fictie en realiteit zich bevindt. Gedurende het lezen bleef ik mij maar afvragen wat het echte verhaal van Stella Fortuna is. Wat echte elementen zijn en wat in actie is toegevoegd.  

Interessant is ook dat de schrijfster af en toe de derde persoon doorbreekt en haarzelf in het verhaal brengt. Om extra informatie toe te lichten over onderzoek naar de achtergrond van Italiaanse gezinnen die emigreerden naar Amerika. En hoe het leven voor hen was. Het brengt je als lezer weer even terug naar de realiteit en maakt voor een interessante dynamiek in het verhaal.

Ook is Juliet Grames natuurlijk deel van deze familie, van deze stamboom. Wat ook ongelooflijk veel liefde in dit verhaal brengt. Verhalen die alleen van de Fortuna familie zijn worden gedeeld met de lezer, het verwarmt je hart. En ik weet zeker dat de Fortuna familie nog lang in mijn gedachten zal rondspoken.

Kortom

Een innemend verhaal over een inspirerende vrouw. Het verhaal van Stella Fortuna die zo wanhopig zoekt naar haar eigen vrijheid en een tijdsbeeld die haar dit niet in dank afneemt. 

Nog een keer, laat je niet afleiden door de prachtige cover, dit boek in al zijn moois, heeft ook een scherp randje. En ik wil hier ook de trigger warning plaatsen voor verkrachting. 

De acht of negen levens van Stella Fortuna is een boek wat je 400 bladzijdes lang aan de pagina gekluisterd houdt. Het perfecte zomerboek voor mensen die houden van een verhaal van een familie, met een vleugje Italiaanse zon en een vleugje magie. 

Dank aan lsamsterdam voor het opsturen van dit prachtige recensie-exemplaar!

Details

Titel: De acht of negen levens van Stella Fortuna
Auteur: Juliet Grames
Uitgeverij: lsamsterdam
Datum van verschijnen: juni 2019
Blz: 448
ISBN: 9789024582198

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights