Jeugdboek
Bliksemkind (2022)
Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma’s rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, en het been van de buurvrouw geneest eindelijk.
Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Zieke mensen stromen toe, en het geld stroomt binnen. Niet alleen Yoko’s familie, maar het hele dorp profiteert mee van de wonderen die Yoko verricht.
Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en van alle narigheid die ze ziet. Ze wil weer spelen met haar beste vriendin en terug naar school. Ze zou de steen het liefst weg willen smijten, maar er staan elke dag rijen wanhopige mensen voor de deur…
“En toen viel ik”
Ik las Bliksemkind al enkele maanden terug. Het was in de periode dat schrijven niet zo goed lukte, mijn woorden waren simpelweg een beetje kwijt, maar lezen lukte wel. Het lezen lukt zelfs heel goed, want ik las het unieke Bliksemkind van Hans Hagen met illustraties van Martijn van der Linden.
Dit verhaal begint met een storm, ergens in Azië. Die storm begint met een enorme wind die duwt en trekt en met bliksemslagen in een lucht zo donker als de nacht, maar dit verhaal begint vooral met een steen:
“Ineens schoot er een vuurbal over het rijstveld.
Een bliksembol, veel feller dan de zon.
Hij stuiterde hoog op, kwam recht op ons af,
raasde dwars door het bamboe heen.
Schroeiende hitte – een stekende pijn.
Ik knalde omhoog.
En toen viel ik.”
En het verhaal van de steen gaat door in het verhaal van Yoko die na de storm wakker wordt met diezelfde steen in haar hand. Een wondersteen die, ontdekt ze al snel, ervoor zorgt dat iedereen die Yoko aanraakt geneest, van welke kwaal dan ook.
Ofschoon het in de eerste instantie lijkt alsof de steen daarom alleen goeds met zich meebrengt, blijkt het tegendeel waar te zijn. Bliksemkind vertelt namelijk een verhaal dat doet denken aan oude legende of mythe waarin wijsheden over de waarde van geluk maar ook manipulatie en misbruik verborgen zijn.
Want hoe meer mensen Yoko met de steen geneest, hoe minder zijzelf als mens bestaat. Elk wakker moment bestaat voor haar uit mensen genezen. Hierdoor maakt ze lange dagen en begint ze haar oude, normale leven steeds meer te missen. Maar er is geen ruimte voor een normaal leven, want deze steen brengt rijkdom; en dat is belangrijker.
“Je zit in het hart van mensen.
Wij zijn trots op je, ook de mensen in het dorp.
Leve Yoko, zingen ze…’
‘Zal wel,’ riep ik, ‘ze bedoelen gewoon:
door Yoko verdienen we lekker veel geld.”
Niet-te-vergeten verhaal
De unieke vorm, zowel in tekst als beeld, in Bliksemkind laat zich maar moeilijk plaatsen. Zeer ingenieus worden de brokjes wijsheden benadrukt door de gekozen perspectieven. Want niet alleen mensen komen aan het woord in Bliksemkind; het zijn juist de alledaagse objecten, zoals de afgedankte emmer, de radio of het bad waar de zieke mensen in badderen. Bliksemkind is geen traditioneel doorgeefverhaal, maar deze verschillende perspectieven laten wel zien hoe alles in het leven, object of mens, met elkaar in verbinding staat.
Het prachtige, unieke en niet-te-vergeten Bliksemkind zal (hopelijk) in de bibliotheek nu op een mooi, opvallend plekje liggen omdat het een van de boeken is die getipt is voor de Kinderjury.
Wat hoop ik dat dit boek, net zoals die ene steen in het begin, in de handen van een jonge lezer terecht zal komen. Ik ben benieuwd welk verhaal daaruit zal voortvloeien.
“Ik liet ze praten, schrijven, tekenen, verzinnen.
Alles was ze hadden meegemaakt, moest eruit.
Ze fantaseerden er van alles bij, maar dat gaf niet.
In het echt kan veel, maar in verhalen kan meer.”
Details
Titel: Bliksemkind
Auteur: Hans Hagen
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgever: Uitgeverij Querido
Datum van verschijnen: 2022
Blz: 184
ISBN: 9789045127668
Leeftijd: 9+
Dank Uitgeverij Querido voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!
Koop het boek bij Libris.nl!