BOEKBABBELS 27/02/2020

Woutertje Pieterse Prijs 2020

In 2019 leidde het lezen van de nominaties van De Woutertje Pieterse Prijs mij de weg terug naar de jeugdliteratuur. Dit jaar zullen de blogs vanzelfsprekend terugkeren!

Een blik terug

Voorjaar 2019. Binnen enkele maanden zou ik starten met mijn premaster jeugdliteratuur en ik besloot dat het tijd was om me eens goed bekend te maken met deze wereld. Mijn keuze voor deze kennismaking was het lezen van de nominaties van de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Het leidde tot meerdere blogs, want deze kennismaking was een succes. Ik ontdekte prachtige boeken, boeken die ik nu zelfs pareltjes zou noemen. 

Ik huilde in mijn hart mee met Bianca, het hoofdpersonage uit het boek Tegenwoordig heet iedereen Sorry geschreven door de fantastische Bart Moeyaert. Lachte om de schoolverhalen met een twist uit Zeb van Gideon Samson. Reisde mee met het avontuur van Janis in de Lepelsnijder van Marjolijn Hof. En werd verliefd op de uiteindelijke winnaar van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys; Alles komt goed, altijd. Een boek waar zoveel zinnen mij zijn bijgebleven, een boek over het verschrikkelijk onderwerp van de oorlog. Maar dat daarentegen op zo’n mooie manier werd gebracht.

Ik las, ik keek. Ogen met sterren, open mond. 

Ik werd vooral heel enthousiast over de jeugdliteratuur.

Een jaar verder, het is nu (bijna) voorjaar 2020 en ik ben daadwerkelijk gestart met de premaster. Maar dit weten jullie natuurlijk al én dat ik sindsdien een echte jeugdliteratuur fanaat ben geworden. Jeugdliteratuur is mijn passie, dit kan ik wel elke dag herhalen. Deze blog staat vol met favoriete boeken die ik in het afgelopen jaar heb mogen lezen en beleven. 

En dat startte allemaal met de zes boeken die genomineerd waren voor deze prijs.

Woutertje Pieterse Prijs 2020

Dit jaar lees ik al veel jeugdliteratuur, maar deze prijs heeft gewoon een speciaal plekje in mijn hart. Ik keek tóch weer uit naar de nominaties! 

Afgelopen dinsdag (25 februari) werden de zes nominaties bekend gemaakt: 

Bizar, Sjoerd Kuyper
Brons, Linda Dielemans & Sanne te Loo
Flin, Henry Lloyd
IJzerkop, Jean-Claude van Rijckegehem
Uit elkaar, Bette Westera & Sylvia Weve
Zwerveling, Peter van den Ende

Even ter herinnering; De Woutertje Pieterse Prijs wordt uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Sinds 1988 bekroont de jury het kinderboek die uitzonderlijk is op het gebied van taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. (Woutertje Pieterse Prijs, 2020)

En volgens mij passen al deze boeken perfect in dat rijtje! En ik ben dan ook enorm benieuwd welk boek op 8 april de prijs in ontvangst zal mogen nemen.

Mijn reactie

Zelf heb 2 van de 6 gelezen. Zwerveling recenseerde ik op Books & Macchiatos, een boek zonder woorden over een bootje wat op reis gaat. Toch is dat zeker geen stil boek, ik betrap me erop dat ik dit boek nog vaak uit de kast pak om het even door te bladeren. Enorm bijzonder! 

Ook IJzerkop las ik en benoemde ik zelfs tot één van mijn favorieten boeken van 2019. Een boek over een meisje dat zich aansluit bij het leger van Napoleon; ‘historische fictie zoals het hoort’ riep ik overal op mijn social media. Ik noem deze nominatie en dit nieuwe blog-avontuur, dus een goed excuus om eigen exemplaar aan te schaffen en tijd vrij te maken om die recensie ook nog te schrijven! 

Wel sluit ik me aan bij recensent jaapleest, want ook ik mis wat titels. Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat Wat je moet doen als je over een Nijlpaard struikelt op deze lijst zou staan, de fantastische dichtbundel van Edward van den Vendel met illustraties van Martijn van der Linden. Eén van de weinige dichtbundels die mijn aandacht van begin tot einde vast wist te houden en ik was zeker niet de enige fan! Daarnaast had ik het Marleen Nelen, met het prachtige, en zo ondergewaarde, Alles wat licht is, enorm gegund. 

Maar dat mag de pret niet drukken, want ik ga mij de komende tijd met veel enthousiasme storten op de genomineerden. Ik kijk vooral uit naar Brons, naar mijn mening echt de frontrunner.

Let’s start reading!

Lezen jullie ook mee? En durven jullie je al te wagen aan een voorspelling?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lalagè 27/02/2020 at 18:32

  Het is een mooi lijstje dat ervoor zorgt dat ik zin in lezen krijg 🙂 Bizar staat al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje. Misschien ga ik het wel kopen tijdens de Boekenweek…

  • Reply Marcella de Wolf 28/02/2020 at 08:46

   Ja precies, mooi divers lijstje. Bizar heb ik nu al 2 keer thuis gehad van de bibliotheek, maar nooit helemaal aan toegekomen. Deze keer gaat het zeker lukken!

   Vind het ook zo leuk dat je mee gaat lezen, kijk nu al uit om je gedachten te horen. ?

  Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights