BOEKBABBELS 21/01/2024

Leesweek #3 van 2024

blog leesweek

Glibberend en bibberend

“Begrijp me niet verkeerd, ik juich net zo hard als ik morgen wakker word en alle sneeuw spontaan is verdwenen. Maar voor nu laat ik me met rode wangen en ademwolkjes nog even verwonderen.”. Schreef ik in dit korte schrijfsel deze week.

Ik maakte in deze blog een link tussen een prentenboek over de geluiden van de natuur en de witte wereld die ons deze week verraste. Want deze week werd bepaald door kou, sneeuw en ijs op de grond. En ik zou ik niet zijn als ik dat niet op een of andere manier aan boek zou linken.

Want deze week ploegde ik door de sneeuw (hoewel het vooral glibberen over ijs was) naar kantoor, naar afspraken op scholen en weer terug naar kantoor. Lopen in de sneeuw zorgde voor een noodzakelijke vertraging waardoor de afwisseling tussen werkplekken langer duurde dan normaal. De sneeuw, plus de vele vertragingen in het OV vanwege die sneeuw, zorgde er daarom voor dat ik veel van een luisterboek – een thriller genaamd De Hulp – kon luisteren. (Lees een kopje verder wat ik daar precies van vond).

Daarnaast luisterde ik met veel interesse het gesprek van Aline Sax bij de Grote Vriendelijke Podcast. Een tipje, zowel het gesprek als deze schrijver. Ik gaf ondertussen al vier boeken van deze Vlaamse schrijfster een plekje op mijn blog (klik!). Ik las er meer. Maar zoals ik in het begin van dit jaar vaststelde, was het veel-lezen-weinig-schrijven precies de reden dat deze ‘leesweekblogs’ in het leven zijn geroepen.

blog leesweek

De werkweek stond in het teken van een ouderbijeenkomst waarin een mooi gesprek ontstond over leesplezier en het blijven lezen van strips (doen!) en de opening van een schoolschrijver-traject op een van mijn scholen. Bijzonder om te zien hoe kinderen (van groep 4 en 5) reageren op het bezoek van een schrijver. Met hebberige ogen die twinkelen van enthousiasme om zelf ook te gaan schrijven. Ik werd herinnerd aan het bezoek van Herman Koch aan mijn school toen ik 16 was. Ik was ouder en de context was anders, het ging toen niet om schrijven. Maar toen hij een paar bladzijdes voorlas uit het toen zeer populaire Het Diner, werd ik wel weer getriggerd om te gaan lezen. Zo zie je maar, een auteursbezoek kan veel doen.

En verder deze week, een collectie van al die kleine mooie momentjes van het leven: enorme koffie bestellingen, enthousiaste kindergezichtjes, een nieuwe Nintendo Switch-game, vertragen om echt het beeld van een stripboek in me op te nemen in plaats van door de tekst te razen, ontroerd zijn vanwege de representatie in een kinderboek, dierbare gesprekken met collega’s en enthousiasme voor de toekomst.

Leesweek 3

1. Maysa & Musa en het koekjesmysterie – Zanib Mian met illustraties van Kyan Cheng
Vertaald door Najiba Abdellaoui

2023, Uitgeverij Volt
Bibliotheek-exemplaar

Fan van Planeet Omar van Zanib Mian en nu ook van de tweeling Maysa en Musa! In een grappig toegankelijk verhaal (boordevol illustraties en prikkelende typografie) moet de tweeling de ‘koekjesbouwwerkenmoordenaar’ weten te ontmaskeren.

Maar behalve humor zit er ook zoveel warmte in dit boek. In het gezin van de hoofdpersonages maar ook in de gemeenschap om het gezin heen tijdens de Ramadan. Bovendien laat dit boek op een toegankelijke manier zien hoe belangrijk het is om de waarheid te spreken en de verantwoordelijk te pakken om je eigen fouten recht te zetten.

“Ik kon de kleur van mensenharten zien en het zijne had een warme kleur.”

2. De Hulp – Freida McFadden
Vertaald door Marie-Louise van Dongen
2023, VBK Lab
Luisterboek via Storytel

Een verhaal over een jonge vrouw die een baan krijgt bij een rijk gezin, al snel lijkt alles niet zoals het lijkt… Ik zal niet de beste thrillersmaak hebben (lees ongeveer 2 thrillers per jaar) maar als ik een thriller oppak heb ik gewoon zin in een lekkere pageturner, en dat was De Hulp. Een beetje luguber en een beetje een voorspelbare twist maar vooral een lekkere pageturner.

Tot volgende week!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights