Druk maar tegelijk verrijkend en mooi
Deze blog komt een dagje later dan normaal online. Het weekend stond voor mij namelijk in het teken van dutjes doen en vooral even lekker niets. Want afgelopen week was een werkweek zoals alleen die van een leesconsulent eruit kan zien; heel erg druk maar tegelijk verrijkend en mooi – en soms mag je daar ook even bij stilstaan.
Maandag sjouwde ik samen met een lieve collega met flinke stapels boeken om een schoolbibliotheek een make-over te geven. Hoe een schoolbibliotheek georganiseerd is, is minstens even belangrijk als de collectie van boeken die er te vinden is. Kan een lezer zo een nieuw boek uit de kast pakken of intimideert de ruimte al voordat de lezer een stap over de drempel heeft gezet? Wordt de lezer uitgenodigd om breed nieuwe verhalen te ontdekken of wordt hij of zij gedwongen om in een (avi)hokje te blijven zitten? Het resultaat mocht er zijn. Compleet met nieuwe labels, oude boeken eruit en genoeg frontale plaatsing – ik hoop dat lezers hier heel veel nieuwe favorieten gaan ontdekken.
Op dinsdag mocht ik weer een workshop geven voor een groep leerkrachten. Niet over Aidan Chambers zoals de vorige keer maar over werkvormen (activiteiten rondom boeken). Aan de hand van een prikkelend lijstje boeken nam ik de leerkrachten op vogelvlucht door een tal van werkvormen; husselgedichten, plagiaatverhalen, the voice of books – allemaal zo toegankelijk en enthousiast gepresenteerd dat ze morgen meteen toegepast kunnen worden. De leerkrachten puzzelden, schreven en dachten enthousiast mee. En toen een leerkracht achteraf wegliep en tegen een collega mompelde ‘Ik heb nu gelijk zin om te gaan lezen’ besloot ik dat mijn taak goed geslaagd was.
Woensdag stond in het teken van poëzie, een inspiratiebijeenkomst voor leesbevorderaars vond plaats in mijn bibliotheek. Terwijl leerkrachten genoten van workshops van Pim Lammers en Bette Westera, zich lieten inspireren door Naomi Smits en struinden over de informatiemarkt, spendeerde ik de dag in de pop-up shop van mijn favoriete kinderboekenwinkel De geheime tuin. En ging ik ‘s avonds naar huis met een gesigneerde Pim én Bette.
Veel manieren om kennis te maken met verhalen
Op donderdag ging ik op pad met een flinke koffer vol boeken die ik mocht promoten in 6 groepen 5, 6 en 7. In elke groep deed ik een andere activiteit, omdat je op zoveel verschillende manieren kunt kennismaken met nieuwe boeken. Zo liet ik in groep 7 de leerlingen omdraaien in hun stoel: zij waren vandaag de jury van The Voice of Books. Ik las een stukje voor en als het maar een beetje interessant klonk, draaiden de leerlingen zich om. Grappig hoe ik verschillende ogen steeds stiekem zag gluren toen ik begon met voorlezen, verhalen prikkelen zelfs als je een stoere, beginnende puber bent.
In groep 6 deden we een quiz om te ontdekken welke genre – genre wordt uiteraard lekker overdreven Frans uitgesproken inclusief handgebaar – we zijn. Want echt, voor iedereen is er een boek te vinden. Je hoeft alleen maar te ontdekken waar je moet kijken.
En in groep 5 vertelde ik over hoe je je favorieten eten ook ooit voor de eerste keer proefde en dat het bij boeken eigenlijk net zo gaat. Je proeft en proeft en proeft totdat je opeens ontdekt dat deze smaak je eigenlijk heel goed bevalt. Samen proefden we aan een aantal boeken; we lazen de eerste zinnen, bekeken een illustratie en leerden de hoofdpersonages kennen. Maksie van Mathilde Stein en Atta van Jolien Janzing bleken bij veel leerlingen favoriet, wat ik natuurlijk heel goed begrijp.
Op vrijdag mocht ik meekijken met schoolschrijver Marlies Verhelst. Zij begeleide groep 4 leerlingen in het schrijven van een (zee)stripverhaal. De leerlingen maakten fantastische verhalen, over een haai die een steentje heeft doorgeslikt en de dappere dolfijn die klaarstond om te helpen, over bloederige haaien en verrassend lieve kwallen. Lessen creatief schrijven vind ik altijd magisch om mee te maken, je hoeft nog niet alles te kunnen schrijven en spellen om wel je fantasie aan het werk te zetten.
En vandaag is het weer maandag. Ik plakte een extra dagje aan het weekend vast om nog even een extra dutje te doen, ik droom alvast even verder over de komende week.
Leesweek 12
Mijn vader in de mottenballen – Marthe Jongbloed
2023, LS Amsterdam
Luisterboek via Storytel
Volgens mij las ik niet eerder een jeugdboek over de Koude Oorlog. Het blijkt een boeiende, beklemmende setting die ik eigenlijk interessanter vond dan de zoektocht van het hoofdpersonage naar zijn vader.
Want de ontknoping zal ik niet herinneren maar wel de sfeer die Marthe Jongbloed zo treffend op papier krijgt; de angst voor een bom die elk moment kan vallen, gefluister over geheime spionnen en een bunker bij de buren – en daartussenin opgroeiende kinderen die niet weten wat ze moeten doen met de flarden van de gesprekken die ze opvangen als de volwassenen vergeten te fluisteren.
Eenbeen – Thijs Goverde
2024, Ploegsma
Eigen exemplaar
De jongen achterin de klas – Onjali Q. Raúf
Vertaald door Tjalling Bos
2018, Lemniscaat
Bibliotheek exemplaar
Het voelt alsof ik dit boek vooral wil aanraden aan opvoeders en ouders, omdat De jongen achterin de klas laat zien hoeveel impact opvoeders hebben op het gedrag van hun kinderen en hoe ze onbekende situaties en mensen benaderen. Het hoofdpersonage mag vragen stellen thuis en krijgt daar een eerlijk antwoord op, waardoor hij in staat is om met een open blik naar de nieuwkomer in de klas – Ahmet die de taal nog niet spreekt – te kijken en een connectie te vormen, in tegenstelling tot andere leerlingen die vooral oordelen.
De tweede helft van het boek deed me minder, maar het oog voor de ander en de opbloeiende vriendschap waarin je elkaar wil helpen zelfs al is de oplossing moeilijk te vinden als rode draad door dit verhaal, is erg mooi.
Ander boeken die ik graag wil tippen rondom het thema vluchtelingen:
- De brieven van Mia – Astrid Sy
- Spreek je chocola? – Cas Lester
Tot volgende week!