RECENSIE 07/05/2019

Anne: kroniek van een zoektocht

Op vrijdag 29 september 2017 vertrekt de 25-jarige studente Anne Faber op een fietstocht. Heel Nederland weet wat hierna volgde. 

Anne: kroniek van een zoektocht is het verhaal van de zoektocht, van saamhorigheid en liefde maar ook van woede en verdriet.

Anne: kroniek van een zoektocht (2019)

Geschreven door de oom Hans Faber, vertelt Anne: kroniek van een zoektocht het verhaal vanaf het moment dat Anne als vermist wordt opgegeven tot de politieke nasleep. Het boek is geput uit eigen ervaringen en herinneringen, noemt de schrijver, oud-journalist. Maar komt ook voort uit de tientallen interviews met familieleden, vrienden, politiemensen, medewerkers van het Openbaar Ministerie en vele anderen.

Deel 1. De vermissing

“Vorige week schreef de NOS een tekst met als titel: Anne Faber was de laatste dagen iedereens dochter, zus of vriendin.”

Iedereen kent de foto van Anne Faber in de regen, de laatste bekende foto van Anne voor haar vermissing. Op elk beeldscherm en in elke krant stond hij, de vermissing kwam bij iedereen binnen. Een jonge studente, zo vol met leven die niet meer thuis komt. Anne Faber was herkenbaar voor iedereen.

Het eerste deel van dit verhaal vertelt het chronologische verhaal van de zoektocht naar Anne. Hoe schrijnend, maar toch mooi om te zien hoe iedereen uit Anne’s omgeving samenkomt met maar één doel: Anne veilig thuisbrengen. En ik merkte dat ik tijdens het verhaal toch zo bleef hopen, al weet je in je achterhoofd hoe dit verhaal afloopt. Dit boek is enger dan een thriller, want dit boek is waargebeurd. Dit boek komt dichtbij; ik ben zelf een 26 jarige, ik ken zoveel andere twintigers. De dagen gaan voorbij in het boek en je wil als lezer het liefste wegkijken, wegkijken van het verdriet en de wanhoop. 

Deel 2. Het afscheid

Het tweede deel van Anne: kroniek van zoektocht wordt vooral verteld uit het oogpunt van Rogier, het kleine broertje van Anne. Over zijn ongeloof gedurende de zoektocht en daarna. En hoe hij in een paar woorden op haar uitvaart zijn zus moet samenvatten. Ik heb zelf twee grote broers, en die gedachte kwam toch even bij mij binnen. Hoe beschrijf je een broer of zus? Hoe beschrijf je het gat wat zij achterlaten?

Uiteindelijk wordt het een toespraak over wat voor invloed Rogier’s grote zus op hem was, hoe Anne hem pushte om sterker en slimmer te worden. Het is een kort hoofdstuk in het grotere verhaal, maar erg mooi. 

“Anne was er niet meer, maar ze had er in ieder geval voor gezorgd dat haar energie in haar broer voortleefde. Ze zou trots op hem zijn geweest: haar kleine broertje was weerbaar geworden.’

Deel 3. De nasleep

Na de zoektocht naar Anne, begint er voor de familie een nieuwe zoektocht. De zoektocht naar antwoorden op vragen zoals ‘Waarom kon iemand die eerder veroordeeld was voor zedenmisdrijven met zoveel vrijheid door de omgeving bewegen?’ 

In dit deel lezen we ook mee met de rechtszaak, maar schrijnender is hierin het onderzoek van vader Wim Faber. Die tijdens de zoektocht ontdekt welke fouten er gemaakt zijn met betrekking tot de behandeling van de dader. En welke enorme inschattingsfout is gemaakt om deze dader zoveel bewegingsvrijheid te geven. Dit is het deel van het boek waar ik zelf ook woede en frustratie voelde, samen met de familie en en vrienden. Hoe fouten kunnen leiden tot de dood van een jonge vrouw, is heel frustrerend. 

In het boek wordt het volgende genoemd over de dood van Anne Faber en de juridische gevolgen: ‘Een positief gevolg van de verschrikkelijke geschiedenis.’ En beter kan ik het eigenlijk niet verwoorden.

Nawoord Wim Faber

In een persoonlijk nawoord vertelt Wim Faber over zijn gevoelens van de ervaring, en zijn openheid raakte mij. Hoe hij na de dood van zijn dochter de therapie opzocht en wat zijn eigen zoektocht naar antwoorden met hem deed.

Wim spreekt over verschillende aspecten van het juridisch system, de doodstraf en hoe een straf bepaald wordt voor een moord. En wat de waarde is van een mensenleven, waar eigenlijk geen jaartal van straf op te leggen valt. Het is een lang stuk, soms best pittig om te lezen. Maar aan de andere kant is het ook heel intiem.

Kortom 

Wanneer ik deze recensie schrijf is net het nieuws naar buiten gekomen dat het lichaam van de 23-jarige Julie van Espen is gevonden. Zij was de afgelopen dagen vermist en ook deze zoektocht is tot een verschrikkelijke conclusie gekomen. Met dat nieuws in mijn achterhoofd, kreeg dit boek nog een extra lading. Al de pijn en woede die in Anne: kroniek van een zoektocht terug te lezen is, heeft nu een andere familie geraakt. Het is onvoorstelbaar om een geliefde op deze manier te verliezen.  

Ik heb enorm veel bewondering voor de familie voor hoe zij hun verhaal willen delen met de rest van Nederland. Want dit boek leest als een dagboek, de openheid over hun verlies en woede springt van de pagina’s. 

Als lezer voelde ik alles even mee, maar echt begrijpen kan je dit nooit.

Details 

Titel: Anne: kroniek van een zoektocht
Auteur: Hans Faber, Wim Faber
Uitgeverij: Lebowski
Datum van verschijnen: april 2019
Blz: 368
ISBN: 9789048847952

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Danielle Dutchylovesbooks 07/05/2019 at 11:50

    Mooi! Nu wil ik boek extra graag lezen ?

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights