Jeugdboek
De Scootmobiele Eenheid (2022)
Luca vindt andere kinderen raar en andere kinderen vinden Luca raar. School is daarom voor haar geen pretje. Maar tijdens de lockdown voelt ze zich heerlijk en het leren gaat ook opeens een stuk beter. Dus neemt ze een besluit: ze blijft voortaan thuis. Voor straf moet ze in de herfstvakantie naar een spijbelklasje. Proppen prikken in het park samen met een sportjongen, een barbie en een arrogante jongen. En die praten echt niet met elkaar en zéker niet met een raar meisje. Gelukkig komt Dylan erbij. Hij tovert de spijbelklas binnen de kortste keren om tot een vrolijke Scootmobiele Eenheid – zelfs de zwervers uit het park doen mee. Dan is de week om en moet Luca weer naar school. Maar dat wil ze niet meer, nooit meer.
Spijbelen, thuisblijven
“Een paar maanden later kwam de échte oplossing zomaar uit de lucht vallen: De lockdown! Dat betekende dus een heel jaar online thuisonderwijs. IK VOND HET HEERLIJK!”
Waar de lockdown misschien voor veel kinderen een nachtmerrie was, was dat voor Luca helemaal niet het geval. In tegendeel, heerlijk vond ze het. Het was gedaan met de buikpijn, de stress van naar het naar school gaan. Opeens haalde ze hoge cijfers en begon ze leren zelfs een beetje leuk te vinden. Dus het moment dat de lockdown over was, bleef ze maar gewoon thuis. Maar toen was het niet meer normaal, maar spijbelen…
Voor straf wordt ze naar een spijbelklasje gestuurd. Waar ze samen met een uiteenlopend groepje kinderen proppen moet prikken in het werk. En alhoewel Luca leert dat ze echt geen groepspersoon is, leert de lezer samen met haar dat kinderen heel uiteenlopende redenen kunnen hebben om te spijbelen. En dat dat eigenlijk helemaal niet zo verkeerd is.
De Scootmobiele Eenheid is een fijn, leesbaar verhaal met herkenbare emoties. Vooral centraal staat hoe verschillend kinderen kunnen zijn, en dat ons onderwijssysteem daarom niet zal werken voor elk kind. Mooi dat Luca gedurende het verhaal niet zichzelf probeert aan te passen, maar juist sterker in haar eigen recht komt te staan.
Verbinding zonder contact
Beeldspraak over kinderen als aparte planeten die toch verbonden zijn met elkaar en een slimme verwijzing naar wifi en ‘verbinding zonder contact’ maken De Scootmobiele Eenheid een boek waar veel inzit, maar toch een fijne luchtigheid behoudt. Zelfs die scootmobiel blijkt er prima tussen te passen, als de kinderen later in het boek kennis maken met een bijzonder groepje volwassenen.
De illustraties van Rick de Haas vind ik zelf iets jong ogen voor de doelgroep – de personages zitten op de middelbare school maar lijken jonger – maar zal vertrouwd voelen voor kinderen die bekend zijn met de Mees Kees boeken. En mooi zijn ze zeker. Op een bijzondere wijze illustreert De Haas de innerlijke wereld van Luca voor de ogen van de lezer. Waar haar planeet toch past in het zonnestelsel van haar groepje. Simpel maar effectief.
Ik zou nog veel meer kunnen zeggen over dit boek – over David die als ‘WiFi’ functioneert binnen het groepje, de gescheiden ouders van Luca en de oudere personages in dit boek – maar ik wil vooral benadrukken dat dit boek gedeeld moet worden.
De Scootmobiele Eenheid is geschreven voor de maand van de filosofie voor het thema ‘intieme vrienden’, maar vanwege de toegankelijk uitwerking op zoveel meer momenten te lezen en toe te passen. Een tipje voor de docenten onder ons en voor iedereen die met kinderen werkt, delen dit boek!
Details
Titel: De Scootmobiele Eenheid
Auteur: Mirjam Oldenhaven
Illustrator: Rick de Haas
Uitgeverij: Querido
Datum van verschijnen: maart 2022
Blz: 107
ISBN: 9789045127392
Dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!