12+,
Terra Ultima
‘De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt.
Een heel continent nog wel: Terra Ultima.’
En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek.
De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens.
Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof.
Ogen open
‘Even lekker gaan zitten met dit boek in je luie stoel kan niet,’ zei ik tegen een vriendin toen mijn bieb exemplaar van Terra Ultima al een paar weken op een stapel lag. Of beter gezegd, tegen de muur aan stond. Want dit boek is te groot om even op een stapeltje te leggen. En dus te groot ‘om even lekker mee te gaan zitten’.
Toen ik eindelijk de tijd nam om dit boek echt te lezen kwam ik erachter dat er meer mis was met mijn opmerking. Want even lekker gaan zitten kan vanwege het formaat niet, maar dit boek verdient ook veel meer dan die luie stoel.
Terra Ultima is namelijk een boek om te ontdekken met open ogen, een nieuwsgierige neus en fantastische honger.
“Dit boek had misschien beter niet kunnen bestaan.” Schrijft Noah J. Stern in de inleiding. Hij heeft de taak gekregen om de bijzondere ontdekkingsreis van Raoul Deleo naar het nieuwe continent Terra Ultima op te tekenen. Hij vraag zich af of dit wel een goed idee was. Uit de angst dat het delen van dit net ontdekte continent, ervoor zou zorgen dat deze ongerepte natuur platgereden zou worden.
Terwijl de lezer nog even peinst of dit een zeer actuele verwijzing is naar wat mensen tot nu toe met de non-fictionele natuurgebieden hebben gedaan, vertelt de inleiding al verder. Over dat Deleo zijn geheimen nooit helemaal wilde prijsgeven, maar de schrijver van dit boek toch toegang heeft gegeven tot zijn archief en later zijn atelier. Plekken waar de schrijver zich urenlang heeft gebogen over kloeke hutkoffers met originele tekeningen en dode materie waaronder stenen, stukjes bast en klauwen en snavels.
Uniek, raar, indrukwekkend
“Na onze ontmoeting gingen er nog een paar weken op aan puinruimen. Schriften, gladstrijken, ontcijferen en sorteren. Toen had ik de wanorde bedwingen en de kostbaarheden boven water gehaald. Uit het materiaal was een beeld gerezen van niets minder dan Terra Ultima.”
Deze inleiding is bijna plagend van toon. Op de bladzijdes zijn wel enkele afbeeldingen te zien, maar je blijft zitten op je honger als Stern schrijft over een dier dat lijkt op een octopus en tegelijk een miereneter, maar je niks te zien krijgt.
Eindelijk laat Stern Terra Ultima zelf aan het woord. Wat volgt is het best te beschrijven als een twist op het klassieke avonturenverhaal. Opgebouwd uit dagboekfragmenten, aantekeningen, illustraties en kaarten komt Deleo en vooral Terra Ultima zelf aan het woord. Een verslag van een expeditie met enorme kleurrijke, gedetailleerde prenten van dieren die bekend lijken, maar tegelijk onbekend zijn.
Het verbreekt de grenzen tussen het boek en de lezer. Even denk je dat je dit boek kan neerleggen en zelf op zoek kan gaan naar Terra Ultima, ergens tussen Alaska en Azië. Wel voorzichtig, je wilt niks platrijden, en op een onverwachts moment oog in oog kan staan met een zespotig lieveheersbeestje.
Wat een indrukwekkend, bijzonder, uniek, raar en rijk boek. Een boek als dit kan en mag eigenlijk niet kleiner zijn dan dit formaat. Ik ben blij dat ik niet op een school werk of lessuggesties schrijf, want wat je hier verder mee kan gaat mijn pet te boven. Maar gelukkig ben ik een blogger en een bibliotheekmedewerker. En kan ik een eigen, simpele suggestie doen.
Een enthousiaste aanbeveling over Terra Ultima aan een volgende lezer: ga ook op ontdekkingstocht, dit boek is de reis meer dan waard.
Details
Titel: Terra Ultima
Auteur: Raoul Deleo & Noah J. Stern
Uitgever: Lannoo
Datum van verschijnen: november 2021
Blz: 80
ISBN: 9789401465946
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!