Volwassen roman
De onderstroom (2021)
Engeland, kort na de Tweede Wereldoorlog. De zestienjarige Robert Appleyard verlaat het mijnstadje waar hij woont, op zoek naar werk en avontuur. Als hij bij de oostkust aankomt, ontmoet hij Dulcie Piper. Dulcie is drie keer zo oud als hij en woont met haar herdershond Butler in een gammel huisje. Ze is een ongewone, zeer onafhankelijke en slimme dame, die houdt van drank, lekker eten en harde grappen. Robert werkt in de tuin en Dulcie kookt voor hem. Terwijl Robert voor het eerst proeft van gebakken kreeft en poëzie, ontstaat er een onverwachte vriendschap die hun levens voorgoed zal veranderen.
Verwondering en levenslust
Het zal de schilderachtige omslag zijn die lezers aanspreekt om De onderstroom van Benjamin Meyers op te pakken in de boekhandel of bibliotheek. Een schilderachtig tafereel toont een kuststadje; de zon schijnt en het water van de zee lonkt. Het boek eenmaal opengeslagen, zet de schilderachtige toon zich voort. Een ik-verteller is aan het woord en Robert Appleyard kijkt terug op een bijzondere zomer uit zijn jeugd.
In deze zomer net na het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrekt de dan zestienjarige Robert uit zijn geboortestad. De wijde wereld trekt hem, het avontuur is vanzelfsprekend beloofd. En avontuur vindt hij, misschien niet zoals hij van te voren had bedacht, maar in een zijweggetje. Net als hij aankomt bij de kust van Engeland, leidt een verborgen pad hem naar het huis van Dulcie Piper. Een ongewone, onafhankelijke en slimme dame op een verwilderde plek.
“Iets trok me erin aan, ook al leek het een doodlopend paadje. Dit zou een van de momenten worden waarop het leven je een nieuwe weg biedt waarvan je het belang pas later volkomen kunt begrijpen.”
Omdat Robert Appleyard terugkijkt op deze periode van zijn leven, heeft het verhaal een nostalgische ondertoon. Met een gedetailleerde, maar op geen enkel moment saaie, pen tekent Meyers het landschap voor de lezer uit. De liefde voor dit landschap brengt Dulcie en Robert bij elkaar. Dulcie woont alleen, en Robert beloofd haar om te helpen met het temmen van de wilde tuin. Maar een dag extra wordt een week, en dan nog langer.
De rijke beschrijvingen van deze bloeiende natuur contrasteert op deze manier met de steeds intiemere relatie tussen de twee personages. Hoe belangrijk de vriendschap tussen Dulcie en Robert, wordt duidelijk naarmate het boek vordert. De naïviteit van Robert botst met het lange leven dat Dulcie al achter de rug heeft. Toch vinden de twee elkaar in het midden, en helpen ze elkaar op een compleet eigen manier.
Roberts perspectief beschrijft deze zomer alsof het voor de eerste keer gebeurt, echter is hij tegelijk in staat om te reflecteren op de betekenis van deze periode in zijn leven. Een gevoel van verwondering en zinderende levenslust is wat de lezer zich zal herinneren na het lezen van deze wonderschone coming-of-age roman. De onderstroom is een meesterwerk waarin de liefde voor het leven, liefde voor de natuur en de liefde voor de literatuur met geen woord te veel wordt beschreven.
“Ik wist toen nog niet wat taal vermocht. Ik begreep nog niet wat de macht en de kracht van woorden was. De complexe magie van taal was me even wezensvreemd als het veranderende land dat ik die zomer om me heen zag.” (p.8)
Titel: De onderstroom
Auteur: Benjamin Myers
Vertaler: Anneke Bok
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Datum van verschijnen: mei 2021
Blz: 256
ISBN: 9789046828205
Recensie exemplaar, dank aan de uitgeverij!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!