Edward van de Vendel, Ionica Smeets & Floor de Goede. Jeugdboek, 10+
Rekenen voor je leven (2021)
Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.
Hoe win je alle spelletjes?
Is plassen onder de douche echt goed voor het milieu?
Zijn ijsjes overal en altijd even koud?
Hoe word je rijk?
Een vuurtje
“Je weet toch hoe een vuurtje begint?
Er moet eerst spul zijn dat kan branden. Houtwol of zaagsel. Stro of droog papier.
Je zou kunnen zeggen dat de kinderen van groep zeven van Basisschool De Rover Hoepsika die houtwol waren, dat stro.”
Deze kinderen waren er namelijk helemaal klaar mee. School is niet vervelend, sterker nog, ze genieten van voorlezen, kwisjes en van gymmen. Maar dat saaie rekenboek? Daar was groep zeven helemaal klaar mee. Want wat hebben die sommen nou met het echte leven te maken? “Ik bedoel het serieus, juf. Wat we hier leren moet toch ook belangrijk zijn? We moeten er toch iets aan hebben voor en voor later?”
Het vuurtje was aangestoken, een idee is ontvlamd. Een afspraak tussen de leerlingen en de juf Tine en meester Tuur. De komende weken zal elke leerling een vraag verzinnen, een belangrijke vraag die met het leven te maken heeft. Met een unieke rekenles als resultaat.
Wat hierna volgt in Rekenen voor je leven is een vaste opzet van een kort geschreven verhaal en hier op volgend een rekensom verpakt in een beeldverhaal. In het korte verhaal geeft Edward van de Vendel elk van de leerlingen een unieke achtergrond waaruit hun vraag ontspringt. Het valt al snel op dat dat metaforische vuurtje in meer zit dan alleen de strijd met het rekenboek. Van de Vendel maakt van deze leergierige 22 leerlingen namelijk ook kinderen met een doel.
Tijdloos maar modern tegelijk
De tweeëntwintig verhalen bespreken een verscheidenheid aan tijdloze thema’s. Waar vragen over vriendschap, zoals de vraag van Romée over ruzie met haar beste vriendin – ‘Kun je een bad nemen in je tranen?’ – maar ook intiemere onderwerpen mogen bestaan. Zoals de vraag van Jens die zijn verdriet over de verbroken relatie tussen zijn ouders weerspiegelt: ‘Stel dat alle gescheiden ouders in ons land weer bij elkaar zouden gaan wonen, hoeveel huizen houden we dan over voor de vluchtelingen?’
In deze laatste vraag zie je al een meer maatschappelijke kwestie in tegenstelling tot de andere persoonlijke vragen op het toneel verschijnen. Wat ik al zei, de leerlingen van deze groep zijn kinderen met een doel. De diverse groep zeven van Basisschool Rover Hoepsika wordt geschetst als een groep van maatschappelijk bewuste kinderen – kinderen met een doel om het beter te doen – waardoor onderwerpen als klimaatverandering en vluchtelingenproblematiek ook besproken worden. Dit leidt tot vragen als ‘Is plassen onder de douche echt goed voor het mileu?’ en ‘Hoeveel slechter is het om met een vliegtuig te reizen dan met de trein?’. De antwoorden worden alsnog luchtig verpakt met een goede dosis humor, maar deze onderwerpen zullen in een klas zeker aanzet geven tot verdere discussie en onderzoek. De persoonlijke vragen zullen daarnaast op een intiemer niveau resoneren.
Iets ideologisch is het allemaal wel. Gedurende een van de vragen over het lot van kalfjes in Nederland en hoeveel daadwerkelijk hun eerste verjaardag mogen vieren, loopt het boek iets het gevaar om met het vingertje te wijzen, hoe erg ik het ook eens ben met de inhoud. Gelukkig wisselen de meer serieuze kwesties zich af met luchtige vragen (Want hoe word je nou rijk?), waardoor het boek behapbaar blijft.
Kortom
De vragen die de kinderen stellen worden beantwoord in een beeldroman (of stripverhaal) in de karakteristieke stijl van Floor van de Goede, waarbij Ionica Smeets verantwoordelijk is voor de reken-toelichting. De combinatie van het geschreven woord van Edward van de Vendel, de creatieve toelichtingen van Ionica Smeets en het karakteristieke beeld van Floor de Goede zorgt voor een heel fris en toegankelijk geheel, waardoor het lezen van dit rekenboek zeker geen straf is.
Kortom, Rekenen voor je leven is het resultaat van een fantastische samenwerking. Het boek bereikt het bijzondere en originele resultaat om zowel een fijn (voor)leesboek als een leerzaam schoolboek te zijn. De kern van dit boek is duidelijk: luisteren naar je leerlingen en de nieuwe generatie is zo gek nog niet. Een warme aanrader voor docenten.
Details
Titel: Rekenen voor je leven
Auteur: Edward van de Vendel & Ionica Smeets
Illustrator: Floor de Goede
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds
Datum van verschijnen: 2020
Blz: 275
ISBN: 9789057125188
Dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!
Thematitel Kinderboekenweek 2021