JEUGDLITERATUUR RECENSIE 25/08/2023

Jonge vlieger, Ellen van Velzen

jonge vlieger recensie

Jeugdboek

Jonge vlieger (2013)

Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers, die dag en nacht in de lucht worden gehouden door twee mysterieuze vliegeraars: Oude Vlieger en Nieuwe Vlieger. Zij beschermen het dorp van oudsher tegen duistere krachten uit het woud, maar in het dorp worden ze niet meer helemaal serieus genomen. Want wie gelooft nou nog echt in het grote kwaad dat het dorp bedreigt?

Als Jani wordt verkozen tot Jonge Vlieger, en door de twee vliegeraars wordt ingewijd in de geheimen van de vliegers, begrijpen zijn leeftijdsgenoten nog maar weinig van hem. Hij wordt het mikpunt van spot, tot de dreiging uit het woud opdoemt…

Dat “iets”

Er zijn van die boeken die iets hebben. Van die verhalen die je naam lijken te roepen, maar dat je niet helemaal weet waarom. Elke keer vielen mijn ogen op de omslag van Jonge vlieger in de bieb, las ik de achterflap en ook de eerste zinnen.

Ja, kriebelde het dan, dit boek had dat “iets” dat wist ik zeker.

Misschien zat het in de beschrijving van een dorp dat beschermd wordt door vliegers waardoor dit gevoel opborrelde. In die prachtige omslag van groene en roze tinten en nog veel meer kleuren in de illustraties van de tientallen vliegers.

En waarschijnlijk ook in de belofte aan avontuur door een enkele zin op de achterflap; “We hadden beter moeten luisteren naar wat de vliegeraar ons vertelden.”

Eindelijk ging het boek met mij mee en las ik het. Dat “iets” was in volle teugen aanwezig.

“Je bent bijzonder, Jani. Laat niemand je ooit vertellen dat het anders is. Dat er iets mis is met je omdat je niet bent zoals de anderen. Je bent precies zoals je moet zijn.”

Een droom van een boek

In een wereld die doorspekt is van mythe en verhalen die steeds weer zijn doorgeven van generatie op generatie, waardoor niemand meer weet wat echt is en wat niet, maar er wel enorm in wordt geloofd.

In die subtiele magie van het leven, in het feit dat geesten je de weg kunnen vertellen en in vliegers, bontgekleurde vliegers, die al het kwaad buiten de deur houden; maar alleen als ze allemaal trots samen in de lucht hangen.

Hoe een langgerekte, dierlijke schreeuw angst kan veroorzaken maar over hoe het juist de omringende onbekendheid – het afwachten, de stilte die daarna volgde – die angst echt kan laten groeien en in je hoofd de vorm van een gruwelijke, enge nachtmerrie kan laten aannemen. Maar dat de mens en het leven die we in alle facetten wel zien en wel herkennen, dezelfde angst kan veroorzaken. En dat je met allebei die angsten eigenlijk hetzelfde moet omgaan.

Hoe ik Jani als hoofdpersonage een beetje in m’n hart heb gesloten. Die jongen die zich laat leiden door zijn gevoel, overloopt van de empathie en zelfs in zijn angst om raar gevonden te worden nog kiest om te dromen en te blijven geloven en daarom zo onbevangen in de wereld staat en blijft staan.

Wat is Jonge vlieger een droom van een boek. Sommige boeken hebben gewoon iets. Een pareltje zouden sommigen zeggen, een favoriet boek noem ik het.

Details

Titel: Jonge vlieger
Auteur: Ellen van Velzen
UitgeverLemniscaat
Datum van verschijnen: 2013
Blz: 223
ISBN: 9789047703983
Leeftijd: 11+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Of leen het boek, net als ik, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights