Jeugdboek
Het touw en de waarheid (2023)
Het touw en de waarheid van Marco Kunst met illustraties van Jeska Verstegen. Ik schreef al eerder een Instagram post over dit boek, nog voordat ik het gelezen had. Een cadeautje noemde ik dit boek toen; een cadeautje was het.
Want tijdens het lezen betrapte ik mezelf erop dat m’n gedachten steeds afdwaalden, naar een behoefte om dit verhaal te delen. Delen met mensen om me heen, maar ook op scholen waar ik voor m’n werk kom. Dus terwijl mijn ogen bleven hangen bij de prikkelende zinnen van Marco Kunst om ze steeds weer opnieuw te lezen en ik steeds weer terugbladerde naar de sfeervolle beelden van Jeska Verstegen, dacht ik al na.
Twee kinderen, eenzelfde verlangen
Om dit boek te beschrijven kan je beginnen bij de basis. Twee eilanden, twee kinderen, twee taken. Eenzelfde verlangen.
Op het Noordelijke eiland van Skribe woont Ylan, hoe hij daar gekomen is weet hij eigenlijk niet maar hij weet wel dat zijn doel is om in een dik boek te lezen, op zoek naar de waarheid. Wat de waarheid precies is en hoe deze zich zal openbaren is ook niet duidelijk. Maar hij heeft een taak en daar houdt hij zich aan te midden van al het grijs op het eiland en de bulderende zee onder hem. Daarom schrijft hij de woorden op die hem iets doen, hem laten verlangen naar meer.
“Het waren woorden die hem kriebels gaven. Woorden die hem vrolijk maakten, omdat ze mooi of geheimzinnig klonken. Lekkere woorden die smaakten naar meer.”
Op een ander eiland in het Zuiden woont Kyra. Op haar kleurrijke eiland heeft zij ook een taak; stoffen verven in duizenden kleuren. Alhoewel de vogels om haar heen zingen, bloemen overal bloeien en kleuren als eierdooiergeel en olijfgroen voor zichzelf spreken, leeft zij verder in stilte. Maar hoewel woorden haar meer pijn hebben gedaan dan goed, dwalen haar ogen soms af naar de kustlijn, de zachte golven die haar eiland plagend kriebelen en verlangt zij toch naar iets anders, iets meer.
“De leegte deed pijn, en niet alleen aan haar ogen, hoe mooi alle schakeringen van blauw ook waren. Later die dag troostten de kleuren van de ondergaande zon haar.”
De achterflap van Het touw en de waarheid beschrijft dit verhaal als een reis naar het onbekende. En zo gebeurt het: Kyra en Ylan gaan op zoek en vinden iets, dat zou geen geheim moeten zijn.
Je eigen verhaal maken
Meer zou je eigenlijk niet kunnen zeggen, want wat de twee kinderen zoeken en daarna vinden kan je misschien beter overlaten aan elke eigen interpretatie van een lezer. Mijn leeservaring deed mij nadenken of taal op zichzelf kan bestaan als er geen betekenis aan wordt gegeven. En of gevoel weggestopt kan worden als je heel erg je best doet om de woorden die daar over kunnen vertellen te verstoppen.
En of we ons realiseren hoe machtig taal kan zijn. Hoe taal wijsheid geeft, macht, zelfs de waarheid kan laten zien. Maar dat taal ook gemeen en snijdend kan zijn als hij dingen naar boven brengt die diep verborgen lagen.
Maar dat taal daarom ook in staat is om te verbinden wat eerst alleen was.
Nadenken, verwonderen, ademloos doorlezen. Op de golven van het ritme van de woorden van Marco Kunst woorden en de vloeiende lijnen van Jeska Verstegen kwam alles voorbij, alles had een plek.
Wat is Het touw en de waarheid een machtig verhaal, wat een rijk verhaal. Een ode aan taal, aan je eigen verhaal maken en vertellen en ook over verlangen, delen en verbinden.
Details
Titel: Het touw en de waarheid
Auteur: Marco Kunst
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgever: Lemniscaat
Datum van verschijnen: juni 2023
Blz: 288
ISBN: 9789047714934
Leeftijd: 11+
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!