Het feit dat ik geen foto heb gemaakt met de andere delen over Frank en Stijn, omdat die al meer dan een jaar een permanent plekje op kantoor hebben omdat ik ze zó vaak in mijn werk gebruik, zegt volgens mij al genoeg over het leesplezier dat de verhalen over deze ingenieuze tweeling teweeg brengt.
(En ook hoe dol ik op de boeken over deze tweeling ben!)
Frank en Stijn en het slijmspektakel (2025)
De zeer grappige doch gevoelige verhalen voor lezers vanaf 8 jaar, over de tweeling Frank en Stijn, die net als hun naam doet vermoeden, stiekem een beetje griezelig zijn. In het nieuwste deel, Frank en Stijn en het slijmspektakel, vind je zowel emmers vol slijm als Frank die als verteller de lezer meeneemt in zijn emoties. Want zo zegt Reine in het interview tussen schrijver en illustrator Richard Verschraagen aan het eind van het boek: “Ik vind het fijn als een boek niet alleen spannend grappig is, maar ook een extra laagje heeft.”
Het is die wisselwerking tussen de altijd grappig, bizarre (en vaak desastreuze) ideeën van de tweeling en de onderliggende thematiek die in elk boek net weer even anders is, waardoor ik met plezier blijf doorlezen. In dit verhaal hebben de tweelingbroers weer genoeg avontuurlijks aan hun hoofd; het aankomende bezoek van een tante die misschien wel een trol, of nog erger, een heks kan zijn – en het Drakenvaartfeest dat ze voor carnaval mogen organiseren in hun kasteel. En Frank en Stijn kennende, is een feest natuurlijk niet compleet zonder een goede uitvinding (zoals een vulkaan die slijm spuit, hoezee!)
Maar tussen alle bedrijvigheden door ligt Frank ’s nachts te woelen onder zijn dekens. Niet alleen vanwege het bezoek van de tweeling’s tante en het feest, maar ook het het zeer recente verlies van zijn lieve konijn Sim blijft maar door zijn hoofd tollen.

Als een rozijntje
Waar in vorige delen o.a. jezelf blijven en trots zijn op je eigen unieke identiteit centraal stonden, staat in dit vierde deel daarom de verwerking van emoties centraal. Gedurende het verhaal praat Frank met verschillende volwassenen, die elk op een eigen manier uitleggen dat verdriet een onderdeel van het leven is, en niet weggestopt of verstopt hoeft te worden. Zo vertelt de meester over een hondje uit zijn jeugd wat nog steeds in z’n hart zit en deelt tante Trollenhol haar eigen verhaal met verdriet. Verdriet dat eerst net als een sinaasappel in haar buik voelde maar vanzelf kleiner werd, tot er nog maar een klein rozijntje overbleef, en de zoektocht naar lichtjes die daar op volgde.
“Is het er nog bij jou?’
‘Ja, ergens in mijn kleine teen.
Soms jeukt het een beetje, maar meestal huppel ik er vrolijk mee rond.”
En als een ingrediënt van haar uitvinding fonkeldruppels – een drankje om lichtpuntjes te toveren in het duister – tranen van verdriet is, omdat verdriet ook gewoon een onderdeel is van het leven en dus ook onderdeel van de lichtjes in het leven. Tja, dan hoef ik waarschijnlijk niet veel meer te zeggen waarom ik zo gek op deze boeken ben. 💛
Zowel gevoelig als grappig, een beetje viezig koud (want het is toch een slijmspektakel) en tegelijkertijd warm en mooi. Inclusief een knipoog naar het belang van verhalen vertellen, in de boeken over Frank & Stijn zit het gewoon echt allemaal.
“Nu hebben we regenbogen in ons hoofd,’ zeg ik.
‘Huh?’
‘Omdat we lachen en huilen tegelijkertijd. Dat is zoals zon en regen.”
Lees hier over deel 1 en 2 van Frank en Stijn!
Details
Titel: Frank en Stijn en het slijmspektakel
Auteur: Reine de Pelseneer
Met illustraties van Richard Verschraagen
Uitgever: De Eenhoorn
Datum van verschijnen: februari 2025
Blz: 112
ISBN: 9789462918467
Leeftijd: 8+
Dank aan Uitgeverij De Eenhoorn voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!