De Bekentenis is het nieuwste boek van de alom geliefde schrijfster Jessie Burton, een verhaal van meerdere generaties, geheimen en verhalen vertellen. Het is een compleet geheel, maar misschien iets te netjes…
De Bekentenis (2020)
In 1980 ontmoet Elise Morceau de bijzondere Constance Holden. Ze is meteen diep onder de indruk van haar charme. Ze volgt de vrijgevochten schrijfster naar Los Angeles, maar voelt zich een buitenstaander in de wereld vol glamour en ambitie. Dan hoort ze een gesprek dat haar leven op zijn kop zet. Drie decennia later is Rose Simmons op zoek naar antwoorden over haar moeder, die verdween toen zij een baby was. Constance Holden is naar verluidt de laatste die haar heeft gezien. Zal de ooit zo beroemde auteur Rose kunnen geven wat zij vraagt?
Historische fictie met een twist
Geheel in de stijl van Burton’s tweede roman De Muze is De Bekentenis opnieuw een historische roman waarin twee verhaallijnen en tijden elkaar afwisselen. Aan de ene kant beginnen we in 1980 waar Elise Morceau als een blok valt voor de charmante doch afstandelijke schrijfster Constance Holden.
In 2017 vinden we Rose Simmons, een dertiger opzoek naar antwoorden, op zoek naar zichzelf.
“Ik was vierteen toen ik mijn moeder ombracht. Vóór die tijd had ze een plaatsje in de coulissen, waar ze dingen deed die interessanter waren dan de bezigheden van alle andere moeders en wachtte op mijn teken dat ze mijn leven binnen moest lopen. Maar ze stond nooit klaar en kwam nooit tevoorschijn.”
En Burton plant natuurlijk vanaf het begin al een zaadje bij de lezer, want een jonge vrouw – geen moeder – dertig jaar later; vragen tollen meteen rond. Vooral als Rose’s vader haar een tweetal boeken aanreikt, Hart van Was en Groen Konijn. Geschreven door Constance Holden, de geliefde van Else Morceau. De moeder van Rose Simmons…
Een vleugje magie
Als jullie deze blog al wat langer volgen weten jullie dat ik vroeger ‘author spotlights’ schreef. Deze blogs waren een ode aan favoriete schrijvers waarvan ik het merendeel van de bibliografie heb gelezen. Schrijvers die ik als favorieten beschouw. Jessie Burton was een van de gekozen schrijvers die naar mijn mening de spotlights verdiende.
In deze blog licht ik toe dat ik Burton’s werk heb leren kennen aan de hand van haar debuutroman The Miniaturist (of Het huis aan de gouden bocht in de vertaalde versie). De combinatie van een historische roman met een vleugje magie, een vleugje van buiten deze wereld, is wat mij verbaasde in het boek. En het is deze combinatie wat mij ertoe leidt om elk toekomstig boek van haar op te zoeken. Want het was geen standaard historische fictie over de gouden eeuw, zoals ik eigenlijk had verwacht, maar meer. Een hint naar iets wat buiten historie valt, een poppenhuis wat toch niet helemaal een poppenhuis bleek te zijn. Het tilde het boek naar een nieuw niveau, iets wat ik nog niet eerder had gezien.
The Miniaturist staat in mijn geheugen gegrift, een boek wat verre van perfect was maar mij compleet opslokte. En dat is wat ik zoek in een debuutroman, geen perfectie maar potentie. Potentie om voor deze schrijfster nog meer favoriete boeken te schrijven.
En door deze hoop, door deze potentie, heb ik de volgende drie boeken uit Burton’s bibliografie zonder aarzeling gelezen. Vaak door niet eens de achterflap te lezen, zo in de ban van het misschien weer vinden van de magie die ik vond in dit eerste, geliefde boek. De magie van De Muze was iets minder, maar het jeugdboek The Restless Girls werd ook een nieuwe favoriet. Zo ging ik ook De Bekentenis in, zoekend, maar vooral hopend. En meteen werd ik gepakt door de prachtige schrijfstijl, de bruisende personages, de vragen die ik zelf ook beantwoord wilde zien.
Maar… daar bleef het ook bij.
Dat ene puzzelstukje
Niettemin, laat ik vooropstellen dat Burton met De Bekentenis opnieuw een fascinerende roman neerzet. Dit is geen slecht boek en ik betwijfel of deze schrijfster in staat is om slechte boeken te schrijven, want hoewel het niet mijn favoriet van haar werk is, vloog ik door het verhaal. Een verhaal waarbij puzzelstukjes door het boek worden verspreid en het aan de lezer is om het geheel in kaart te brengen.
Ik puzzelde met plezier, maar wat had ik graag nog een extra puzzelstukje gevonden. Want nu was het een prima roman, zelfs misschien iets te netjes, iets te braaf. Alle lijntjes komen te netjes samen en misschien mag dat eindelijk niet eens kritiek zijn, maar ik heb gezien wat deze schrijfster kan. Ik wil niet alleen maar netjes.
En om het kort samen te vatten miste ik eigenlijk de verassing, het “beetje meer”. Want mijn favoriete puzzelstukje bleef zoek.
Details
Titel: De Bekentenis
Auteur: Jessie Burton
Vertaler: Mieke Trouw-Luyckx
Uitgeverij: LS Amsterdam
Datum van verschijnen: januari 2020
Blz: 460
ISBN: 9789024586295