Simone Atangana Bekona bevraagt in Confrontaties de relatie tussen dromen en identiteit, en laat zien hoe racisme daar als een rode draad doorheen loopt.
Confrontaties (2020)
De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?
Hoe kan dit? Waarom kan dit?
Confrontaties vertelt het verhaal van Salomé. In het eerste hoofdstuk lezen we over haar opname in een jeugddetentiecentrum vanwege mishandeling van twee klasgenoten. Het tweede hoofdstuk vertelt van haar Cito-score van 550 en haar eerste dag op het Gymnasium. Wat gebeurde er tussen deze twee momenten?
“Wat ik bedoel is, zei Frits geïrriteerd, hoe kan het dat als jij gepest wordt jouw vader een boksbal voor je koopt in plaats van een gesprek met je mentor aan te vragen.”
Simone Atangana Bekona discussieert in een krachtige schrijfstijl, intieme gevoelens en de harde realiteit de relatie tussen dromen en identiteit. Het stukje identiteit is precies waar Salomé mee wordt geconfronteerd in dit boek. Want dit boek gaat over racisme, in het hier en nu maar ook wat al geweest is. Want Salomé weet dat haar vader haar altijd heeft verteld om hard te werken en dat deed ze. Ze was slim en werkte zo hard en alsnog lukte het niet. Zij werd gepest, en alsnog naar het centrum gestuurd.
Luisteren
Gevoelens van teleurstelling, verdriet, woede, spijt of geen spijt. Salomés indringende stem, een stem die we in onze maatschappij niet vaak horen, spreekt indringend en vraagt om aandacht. Het komt aan.
“Ik paste niet meer in de ruimte waar ik eerst in zat. Het bleek niet te gaan zoals ik het had begrepen. Ik had niet gezien wat ik dacht dat ik zag. Het probleem ging niet weg. Het treiterde en sloeg. Het probleem was een aanslag, dus kwam ik omhoog met de roede in de hand. En dat krijsen. Heel hard krijsen. Ik zeurde niet, werkte hard, en dat was niet genoeg.”
Wat kan ik nog toevoegen aan alles wat er al geschreven is over Confrontaties? Misschien dat ik vond dat dit boek een waardige winnaar zou zijn geweest voor de Libris Literatuur Prijs? Een prijs die overigens maar drie keer een vrouw toekwam? Laat staan een vrouw van kleur?
Loop de tags van dit boek na op Instagram, of besprekingen op andere plekken online (zoals van Suzanne Peet op De Reactor) en zie hoeveel mensen uit dit boek halen. Maar vraag jezelf vooral af, net zoals ik dat doe, hoeveel confrontaties we nog nodig hebben. Wanneer we deze verhalen echt gaan horen en ook echt gaan luisteren.
Details
Titel: Confrontaties
Auteur: Simone Atangana Bekono
Uitgeverij: Lebowski Publishers
Datum van verschijnen: september 2020
Blz: 224
ISBN: 9789048842438
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal! Of leen het boek, net als ik, bij je plaatselijke bibliotheek.