JEUGDLITERATUUR RECENSIE 13/03/2020

Brons, Linda Dielemans & Sanne te Loo

Brons, Linda Dielemans en Sanne te Loo

Een boek over brons? Ja, een prachtig, levendig en leerzaam boek. Brons, over glimmende schatten in mistige moerassen is een cadeautje om te lezen én om naar te kijken.  

Brons, over glimmende schatten in mistige moerassen (2019)

Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo’n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren.

Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?

Een boek over wat?

“Wáár gaat dit boek over? Over brons? Wat is dat nou voor onderwerp?”

Een stukje zelfkennis staat centraal op de eerste bladzijdes van dit boek. Want nadat de jonge lezer dit boek uit de kast pakt, waarschijnlijk vanwege de prachtige vormgeving en illustraties van de hand van Sanne te Loo, is dat toch de vraag die speelt. Ga ik nu echt een boek over brons lezen?

En ja, dat ga je. Meteen komt het enthousiasme en de enorme kennis van schrijfster Linda Dielemans tot uiting. Linda Dielemans is behalve schrijfster, archeoloog van beroep. “Dat is iemand die in de grond zoekt naar wat mensen daar lang geleden hebben achtergelaten”, vertelt ze zelf in dit eerste hoofdstuk. En dat het een van de leukste beroepen ter wereld is, omdat de geschiedenis nog vol mysteries zit. 

En vooral brons is een enorm mysterie. In de Bronstijd ontstond een nieuw metaal met enorm veel waarde en vele mogelijkheden. Een metaal wat kon worden omgesmolten en langer meeging dan elk materiaal hiervoor. Maar toch werden voorwerpen van brons vaak teruggevonden in moerassen, weggegooid en verlaten… En dat is nu precies de vraag waar het in dit boek om draait, want waarom gebeurde dit? We hebben geen boeken uit de Bronstijd, geen tijdmachines om het zelf even te bekijken. Nee, in plaats daarvan hebben we Linda Dielemans en haar boek; Brons, over glimmende schatten in mistige moerassen.

Het enthousiasme van de schrijver is aanstekelijk. En aan het eind van deze introductie, 12 bladzijdes later, was ik als lezer overtuigd. Ik wilde alles weten over dit oeroude metaal.

“Dat magische mentaal heeft een hele hoop te vertellen. Spannende, geheimzinnige en soms droevige verhalen. Er was eens…”

Non-fictie met wat extra

Brons is opgedeeld in 7 hoofdstukken, van de introductie ‘Huh? Een boek over brons?’ naar het spannende ‘Brons en bloed’ tot het laatste hoofdstuk ‘Gezonken schatten.’ 

De hoofdstukken hebben een duidelijke indeling. Het grootste gedeelte van het hoofdstuk bestaat uit informatie, een geschiedenisles in een notendop over bijvoorbeeld het moment van de uitvinden van brons tot de zwaarden die later gemaakt werden. Het is allemaal een stuk spannender dan je zou denken. Ik was als kind al fan van non-fictie, enorm nieuwsgierig naar alles en nog wat, de non-fictie kasten in de bibliotheek waren daarom favoriet. Maar een boek zoals Brons ben ik nog nooit eerder tegengekomen.

De prachtige illustraties van Sanne te Loo spelen een enorme rol in de belevenis van het boek. De tekeningen zijn levendig en tillen het boek naar een hoger niveau wat foto’s in hun plaats niet hadden kunnen doen. De magie van deze geschiedenis komt voor je ogen tot leven. 

Maar dat is niet de enige vorm van magie. Want ik las veel non-fictie als kind, maar nog nooit eerder op deze manier. Een manier waarbij het onderwerp ook zelf een stem krijgt. Een stem die we nog niet eerder hoorden…

“We slapen. Tenminste, dat denken we. Het is donker om ons heen, aardedonker. We zijn omgeven door steen. Hier en daar voelen we iets zachts langs onze huid kruipen. Iets wat leeft, iets wat zoekt naar water. Wortels zijn het, de wortels van planten en bomen.”

Vernieuwend, origineel.

Het boek Brons is dit jaar genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Voor mij is de winnaar van deze prijs een boek wat vernieuwend is; een boek wat uitzonderlijk is op het gebied van taal, vormgeving en thema. En voor mij tikt Brons al deze boxen met gemak aan. 

Ik blijf maar zeggen hoe fantastisch dit boek is, tegen iedereen die het maar wil horen, dat ik nog nooit eerder zoiets gezien of gelezen heb. En dat maakt voor mij de winnaar. Het aanstekelijke enthousiasme, een ogenschijnlijk saai onderwerp wat zo tot leven wordt gebracht, de mix van fictie en non-fictie. Het is allemaal zo mooi.

Ja, echt, mijn frontrunner voor deze prijs is Brons.

Details

Titel: Brons, over glimmende schatten in mistige moerassen
Auteur: Linda Dielemans
Illustraties: Sanne te Loo
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
Datum van verschijnen: 2019
Blz: 184
ISBN: 9789059568945

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Lalagè 13/03/2020 at 19:01

    Die tekeningen maken me nieuwsgierig, maar dat citaat ook! Eerst sprak het idee van dit boek me niet zo aan, maar nu wil ik het heel graag lezen 🙂 Nog even wachten tot de bibliotheken weer opengaan….

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights