“Het was het mooiste cadeau van de wereld, en we hadden het zomaar gekregen. Het was de wereld zelf.”
Zo luidt de eerste zin van Alles Komt Goed, Altijd. En ik was gelijk al een beetje verliefd op dit boek.
Alles komt goed, altijd
In Alles komt goed, altijd volgen we het verhaal van de 10-jarige Alice. Alice woont met haar familie in Ieper, België, terwijl de eerste wereldoorlog langzaam bij hun door de deur binnenkruipt. De familie moet vluchten, al vind Alice dit een verschrikkelijk woord. Want vluchten is zoiets als reizen, maar zonder bestemming en zonder dat iemand op je wacht. Maar de familie moet wel, om een plek te zoeken die veilig is. Komt alles echt goed?
Oorlogskind
Alles komt goed, altijd geeft een uniek perspectief aan een deel van een oorlog die bij mij niet bekend was. De eerste wereldoorlog, en vooral wat voor invloed dat op België had, is voor mij best onbekend. En ik zag dus samen met ons hoofdpersoon Alice hoe de wereld om haar heen veranderd, hoe alles verwoest wordt en kleurloos achterblijft.
“Ik richtte mijn blik strak op de weg voor mij, maar mijn ogen keken breder dan ik wilde. Want daar in de andere ooghoek zag ik een dood paard, met de poten vreemd in de lucht gestoken. En weer verderop liep een straal bloed tussen de kasseien. Ik kneep mijn ogen dicht, maar dat was geen goed idee. Ik moest zien wat ik niet wilde zien.”
Maar ook schetst Alles komt goed, altijd een realiteit waar veel kinderen in de wereld tot deze dag nog mee te maken hebben. Want eigenlijk is Alice’s verhaal niet uniek. Alice verliest haar huis en mensen om zich heen. Ze ziet dingen die een kind niet hoort te zien, die eigenlijk geen mens hoort te zien. Alice krijgt ziekte en pijn te zien. En beschrijft zelf in het boek hoe “veel te klein mijn lijf was om al wat blij en triest was er in één keer in te proppen. Hoe er toch veel meer in kon dan ik dacht.”
En dan bedenk ik mij toch even voor hoeveel kinderen dit de realiteit is vandaag. Waar verlies, ziekte, pijn en angst dagelijkse kost zijn. En waar ‘alles komt goed’ moeilijk te geloven is.
Maar toch is Alice ook een kind wat is bereid om te hopen. En als ze dan de verantwoordlijkheid over haar jongere broertje en zusje krijgt zien we de overgang van kind naar jonge tiener. Waar naar huis verlangen nog steeds bestaat, maar vooruit kijken ook.
“Alles komt goed, zei ze. Daar was ze weer, de leugen. En weer was ik bereid haar te geloven.”
Pareltjes van zinnen.
De zinsopbouw in Alles Komt Goed, Altijd is duidelijk en de hoofdstukken zijn kort maar krachtig. Als lezer wordt je snel in het verhaal opgenomen en dan doet de sfeer in dit boek de rest. Als lezer sta je naast Alice in het verhaal en voel je de verwarring, angst en kracht van dit jonge meisje. Alice beschrijft een gedeelte van deze emoties en ervaringen zelf, maar ook tussen de regels door is veel te lezen. Als volwassen lezer zijn de gruwelen van de oorlog misschien nog meer zichtbaar.
En echt al vanaf de eerste zin is duidelijk dat Kathleen Vereecken prachtig kan schrijven. Het verhaal is bijna poëtisch om te lezen. Zinnen laten je stil achter en ik heb vaak hele bladzijdes opnieuw gelezen. Om de woorden echt tot mij door te laten dringen. Ik kan bijna elke zin uit dit boek in deze recensie delen en elke zou even mooi zijn. En even veel indruk maken.
De oorlog is verschrikkelijk maar toch kan Vereecken dit op manier beschrijven dat het mij de adem af en toe benam.
“Wanneer we een hoge viool hoorden, die steeds luider dezelfde noot speelde, hielde we onze adem in. Dan was het wachten op een ontploffing. We herademden telkens wanneer we merkten dat de ontploffing niet voor ons bedoeld was. Soms keken we, liggend op onze buik met ons hoofd aan het voeteneind aan het bed, naar de flitsen in de zwarte lucht. Dan nam ik Clara dicht bij mij, en wees naar de hemel. Grote bogen van licht zagen we. En dan zuchtte Clara dat ze het vuurwerk zo mooi vond.”
En echt, ik had dit boek net uit en wilde alweer opnieuw beginnen. Maar misschien kan ik beter maar even de backlist van Kathleen Vereecken nagaan, dat is ook nog een idee. 🙂
Net zo mooi aan de buitenkant als aan de binnenkant.
Even een groot compliment aan uitgeverij Lannoo voor de vormgeving van dit boek. De illustraties van Charlotte Peys passen perfect bij de sfeer van Alles komt goed, altijd. De cover is kleurrijk maar aan de binnenkant vind je als lezer de donkerblauwe tekst en de donkerblauwe illustraties.
De illustraties geven het boek extra diepte. Ze zijn niet afleidend maar voegen juist extra sfeer aan dit boek toe. En hoewel ze soms somber ogen; de figuren hebben geen gezicht, de donkerblauwe kleur is donker voor een kinderboek, is dit boek dan ook niet blij. En ik vond het juist een toevoeging dat de figuren kunnen staan voor vele anderen, voor andere tijden en andere delen van de wereld.
Maar de illustraties zijn toch ook wel heel mooi. En het blijft gek hoe deze twee kanten soms toch heel goed samen gaan.
Kortom ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Een boek voor beide kinderen en volwassenen, want beide partijen kunnen echt wat uit Alles komt goed, altijd halen. Prachtig geschreven en je staat weer even stil bij hoe dankbaar je mag zijn als je nooit een oorlog hebt meegemaakt. Kathleen Vereecken is een schrijfster die ik nog meer ga opzoeken, dit boek maakt echt indruk.
Dit boek is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019. En al ben ik heel blij dat ik zelf niet hoef te kiezen uit alle nominaties, dan zou ik toch voor dit boek kiezen. Want Alles komt goed, altijd is echt een boek wat iedereen zou moeten lezen.
Details
Titel: Alles Komt Goed, Altijd
Auteur: Kathleen Vereecken
Illustraties van Charlotte Peys
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
Datum van verschijnen: 2018
Blz: 172
ISBN: 9789401455282
Voor kinderen van 10 – 12 jaar