Het rode biebtasje
Met een vol tasje boeken heen en weer wandelen in de drukke stad van Rotterdam – er is eigenlijk geen moment waarop ik meer leesconsulent voel.
En deze week brachten mijn wandelingen met mijn rode ‘Ik bieb onderweg’ tasje me naar een bibliotheekbezoek van drie groepen 2, waarbij ik samen met een bibliotheekmedewerker kinderen liet kennis maken met de bibliotheek. Voor openingstijd las ik voor uit Help een verrassing! en sloot zo de Nationale Voorleesdagen voor dit jaar af. De kinderen hadden scherpe ogen, want ja, August de vos zat al in mijn broekzak verstopt toen de deur openging. Elke groep kreeg een eigen vosje mee voor in de klas. August houdt niet zo van verrassingen, of herrie of drukte. Toch denk ik dat het in deze klas, vol Augustjes en Suusjes, wel goed komt.
Ik nam mijn tasje vol boeken – alle soorten boeken, in meerdere talen – mee naar een ouderbijeenkomst over interactief voorlezen. Met een grote groep ouders en verzorgers bespraken we een aantal stellingen over lezen. En ja, fantastisch als een kind enthousiast bepaald wat er wordt gelezen maar als opvoeder kan je kinderen al vroeg kennis laten maken met andere soorten verhalen en taal; poëzie, informatief! En ja, natuurlijk blijven we voorlezen zelfs als kinderen in groep 3 zelf leren lezen. Omdat het technisch leesniveau en het belevingsniveau even enorm uit elkaar liggen en als kinderen dan moeten leren lezen met die verschrikkelijke avi-boeken, laten we ze dan tegelijkertijd voorlezen uit rijke teksten. Al mijn flyers waren aan het einde van de bijeenkomt op. En met de belofte om dit schooljaar nog een keer langs te komen, liep ik met een warm hart de school weer uit.
Ik presenteer vriendelijk was mijn feedback tijdens lesdag 5 van de opleiding tot leesconsulent. Mijn biebtasje was mee in gedachten, want ik bieb natuurlijk altijd en overal. Maar moet je nagaan dat ik 15 jaar geleden nog met het stempeltje faalangst rondliep. Blijkt de lifehack te zijn dat presenteren leuk wordt als je met passie over iets mag praten!
En verder deze week: de start van februari, enorme stapels bibliotheekboeken, het tweede bezoekje van 2024 aan een boekhandel, goede gesprekken met lieve mensen, een moeilijke beslissing en columns die achter de schermen steeds meer vorm krijgen (ooit durf ik ze te publiceren!).
Leesweek 5
1. Laika tussen de sterren – Bibi Dumon Tak met illustraties van Philip Hopman
2006, Querido
Tweedehands exemplaar
Het Kinderboekenweekgeschenk uit 2006 bestaat uit een tal van korte verhalen over de diverse manieren hoe dieren ons helpen. Over oorlogsduiven, model-slangen en de ruimtereiziger Laika, en zelfs een aangrijpend verhaal over proefdieren.
Zoals bij elk Bibi Dumon Tak boek zijn de verhalen soms een beetje zielig, vaak ontroerend maar gelukkig ook altijd vol medeleven en verhelderend informatief geschreven.
Elke keer als ik een boek van Bibi Dumon Tak uitlees, kijk ik alweer uit naar de volgende.
2. Rugzwemmen – Marc ter Horst
2023, Gottmer
Luisterboek via Storytel
Een bijzonder coming-of-age verhaal over Noor die al sinds ze klein is mee wordt meegenomen naar klimaatdemonstraties, alleen maar vegetarisch eet en de laatste jaren op school zelfs Greta (naar Greta Thunberg) werd genoemd. Als we haar ontmoeten is ze duidelijk op zoek naar haar eigen stem of beter gezegd; naar haar eigen rol in het grote geheel zonder zich te verliezen in de uitzichtloosheid van alle sombere nieuwsberichten.
Mooi hoe Marc ter Horst, bekend van zijn fantastische non-fictie boeken, de innerlijke strijd van deze jonge maar puberende tiener in woorden weet te vangen. Het is een boek over het klimaat (en het belang van actie ondernemen en jezelf informeren). Maar ook een verhaal over verlies, vriendschap, de waarheid leren vertellen en je eigen stem vinden. Erg goed!
3. De IJskinderen – M.G. Leonard met illustraties van Penny Neville-Lee
Vertaald door Mariella Manfré
2023, De Fontein
Eigen exemplaar
Ergens tussen een klassiek sprookje en een moderne klimaatroman in, is daar De IJskinderen. Het moraaltje is flink aanwezig, maar soms maakt dat niet uit als de rest van een boek – een avontuur in de sneeuw over verhalen die meer dan verhalen zijn, broers en zussen en magische dieren – zo heerlijk wegleest.
“Verhalen kúnnen de wereld veranderen. Ze veranderen de toekomst door de geesten en harten te veranderen van mensen die ze lezen en ze horen. Dat zijn krachtige betoveringen.”
4. Aldo en Rino – Jacques & Lise
2023, Pelckmans
Bibliotheek exemplaar
Het is altijd een goede dag als je een nieuw verhaal van Jacques & Lise mag lezen. Aldo & Rino, een boek over twee broers en hun liefde voor de spaghetti van hun Nonna, is opnieuw een prentenboek vol prikkelende details in een ogenschijnlijk simpel geheel, een beetje absurdistisch maar vooral helemaal raak.
5. Ik ben Hasse D.D. – Els Hoebrechts met illustraties van Jamina Maele
2023, Horizon
Bibliotheek exemplaar
Wat een verschrikkelijk fijn boek over de perikelen van het opgroeien en het belang van een uitlaatklep die je laat zweven als het even lastig is. Met name de illustraties, die de innerlijke leefwereld van Hasse in al z’n kleuren zo sfeervol toont, zijn prachtig. Het is bewonderenswaardig hoe klein dit verhaal blijft, want juist daarom is het zo geslaagd.
6. Vliegen als een bij – Roland Schimmelpfennig met illustraties van Stefan Yamá Cab
Vertaald door Esther Ottens
2023, Ploegsma
Bibliotheek exemplaar
Ik gun de volgende lezer om dit boek met open ogen in te gaan, dus ik denk dat ik – hoewel ik het liefst heel veel over dit kleine, bijzondere, unieke verhaal wil zeggen – dat maar niet doe. Lees het maar gewoon. 💛
7. Als je moet kiezen – Louise Drul
2023, Boycott Books
Recensie exemplaar
“”Een illustratie op de achterflap van een boek dat openspringt van de monsters, wezens, muziek, enzovoorts beschrijft Als je moet kiezen eigenlijk op de beste manier. Want behalve een boek van dilemma’s, bestaat dit boek vooral uit mogelijkheden. Eenmaal begonnen met bladeren, is het moeilijk om niet alle vragen in één keer te willen beantwoorden. Maar daar eindigt het gebruik van dit boek niet.”
Tot volgende week!
4 Comments
Wat heerlijk om te lezen dat je zo gegroeid bent, in je vak en persoonlijk. Ik heb er bewondering voor!
Wat lief, dank je wel!
Zo mooi dat je een ouderbijeenkomst hebt gegeven over voorlezen! Klinkt als een heel zinvolle en boeiende avond.
Ik heb vorige week ook voorgelezen uit Help! een verrassing toen ik erachter kwam dat het boekje online in alle talen te vinden is en de leerlingen vooraf het boek konden luisteren in hun eigen taal. Wat zijn er toch veel mooie initiatieven <3
Dank je wel Lotte! Wat heerlijk dat je hebt mogen voorlezen! En ja, mooi he? Dat elk kind maar in aanraking mag komen met mooie verhalen in de taal van hun hart! 💛