BOEKBABBELS 30/06/2024

Leesweek #26 van 2024

leesweek 26

Vakantielezen

Het maakt niet uit aan welke kant je van het onderwijs staat, de periode van half mei tot aan de zomervakantie voelt als één lange, oneindige werkweek. De leerlingen zijn klaar voor vakantie en de leesbevorderaars ook.

Tijdens deze laatste loodjes kijk ik alvast uit naar de zomervakantie. En nee, ik heb geen 6 weken vakantie. Ik neem genoegen met een vakantieweekje in augustus – maar de zomervakantie is wel een periode van vertragen. Ruim voldoende tijd om alvast te gaan brainstormen voor het aankomende schooljaar en de eerste plannen op papier te zetten. Maar er is ook ruimte voor verdieping. Want als ik iets de laatste anderhalf jaar heb ondervonden over het werkveld van de leesconsulent, is dat er altijd onderwerpen zullen zijn waar ik nog meer over wil (en eigenlijk ook moet) weten.

Zo dook ik afgelopen zomer in boeken met werkvormen ter voorbereiding van workshops over toegankelijke werkvormen rondom boeken in de klas. En voor deze zomer staan er twee nieuwe onderwerpen op de planning: mediabewuste informatievaardigheden en leesmethodes.

Mediabewuste vaardigheden en leesmethodes

Met de nieuwe SLO doelen rondom mediabewuste informatievaardigheden wordt er van de leesconsulent ook een stukje mediakennis verwacht. Alhoewel het een veel besproken onderwerp is en ik in ouderbijeenkomsten vaak met opvoeders in gesprek ga over het gebruik van telefoons en andere schermpjes, gaat het bij mediabewuste vaardigheden om meer dan alleen de hoeveelheid schermtijd. Het gaat ook om kritisch kunnen kijken naar bronnen die je gebruikt voor een spreekbeurt en over de offline omgang met andere op sociale media apps.  Want kan je zomaar iedereen toevoegen online? Hoe weet je of een bron die je wil gebruiken voor een spreekbeurt betrouwbaar is? Waar herken je fake news aan? Het zijn vragen waar ik graag een beter antwoord op wil kunnen formuleren. Vooral met het oog op ons huidige politieke klimaat is het nu belangrijker dan ooit dat we van kinderen mediabewuste en kritisch denkende volwassenen maken.

Een ander onderwerp waar ik graag beter over geïnformeerd wil zijn, zijn leesmethodes. Aangezien ik niet uit het onderwijs kom en er in Nederland veel verschillende leesmethodes zijn te vinden, zijn leesmethodes voor mij toch nog een beetje onbekend terrein. Met name ben ik benieuwd naar de teksten die worden aangeboden in de leesmethodes. Ik schreef al eerder over rijke teksten in een vorige leesweek-blog. Helaas is het bekend dat niet elke leesmethode even goede, stimulerende teksten aanbiedt. Maar welke wel? En hoe brengen zij leesplezier tot stand? Is er überhaupt wel ruimte voor leesplezier? (En als die er niet is, dan maken we die ruimte!)

Behoorlijk wat vragen waar ik deze zomer echt niet allemaal het antwoord op zal kunnen vinden. Maar je bent nooit te oud om te leren zullen we maar zeggen. Ik heb zin om een begin te maken. Nu nog even de laatste twee weken bikkelen en dan ga ik lekker aan de zelfstudie (of misschien eerst even een weekje uitpuffen). Almost there!

Tot volgende week!

PS. Als ik een interessant boek/artikel/onderzoek tegenkom zal ik het hier of op Instagram uiteraard delen. Maar ben je nu al nieuwsgierig; klik dan hier voor een lijstje met gelezen/of nog te lezen vakliteratuur

leesweek 26

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights