BOEKBABBELS 05/05/2024

Leesweek #18 van 2024

leesweek 18

Lezer, boekverzamelaar

Ik had afgelopen week vakantie en als het vakantie is, dan koop je boeken. Een ongeschreven regel, want waar ik een lezer ben, ben ik ook een boekverzamelaar. Volle boekenkasten met gelezen maar ook heel veel ongelezen, nog te ontdekken verhalen behoren tot mijn favoriete dingen. Afgelopen week voegde ik 5 boeken toe aan mijn ongelezen collectie.

Aan het begin van de week bezocht ik het zonnige Utrecht. Het was warm en terwijl ik door het oude centrum langs de gracht slenterde, kon ik een bezoekje aan Broerse niet weerstaan. In de Engelstalige kast vond ik een fijne editie van Tress of the Emerald Sea. Ik las al meerdere boeken van Brandon Sanderson, bovendien is fantasy voor mij gekoppeld aan het voorjaar en de zomer, de warmere dagen en de lange avonden. Tress gaat over het gelijknamige personage die opgroeit op een eiland waar het bestaan simpel maar mooi is, totdat ze op een dag het eiland gedwongen moet verlaten, wat haar wacht zijn piraten, de verraderlijke zee en gevaar. Ik kijk er naar uit om samen met Tress op reis te gaan binnenkort, zij op een boot, ik in het zonnetje.

In Broerse kocht ik ook Het hart van een giraf is ongelooflijk groot. In tegenstelling tot Brandon Sanderson zijn deze auteur en illustrator, Sofia Chanfreau en Amanda Chanfreau, mij nog onbekend. Maar die titel greep mijn aandacht toen ik het boek online langs zag komen, en daarna de omslag. En in de winkel de eerste zinnen, in prachtig rijke taal; “Maar giraffen, met hun gevlekte huid, hun grote bonzende hart en zwabberige nek – zonder stembanden – zijn net zo echt en tastbaar als al het andere om ons heen.” Ik weet nog niet helemaal wat voor boek dit verder is, literaire non-fictie verhalen, een doorlopend verhaal waarin dieren en feitjes een belangrijke rol spelen? Ik ga het ontdekken, ik kijk er naar uit om het te gaan ontdekken.

Later deze vakantieweek bracht ik ook een bezoekje aan De geheime tuin, mijn favoriete kinderboekenwinkel of eigenlijk gewoon mijn favoriete boekwinkel, punt. Drie boeken gingen met mij mee, plus twee cadeautjes. Oever van Ludwig Volbeda zag ik ook eerder online voorbij komen. Maar het was de persoonlijke aanbeveling van de eigenaresse van de winkel die mij het boek deed kopen. Over Jip, die in opdracht van school een zelfportret moet maken en over gedachten die maar blijven afdwalen. Ik las het boek net niet op tijd uit om mee te nemen in deze blog, sommige boeken mag je ook niet haasten en dit is er zo eentje, maar volgende week volgt hier vast meer over. Ik vind het nu al vertederend knap.

Ook viel ik voor de bundel Tijgers Lezen. Een collectie van nieuwe verhalen voor eerste lezers over favoriete personages als Bob Popcorn, Don en Sjon en mijn persoonlijk favoriete koe, Eefje. Ik zie mezelf deze vaak meepakken naar veel scholen de komende maanden, ik heb er nu al zin in.

En als laatste, een complete verrassing. Ik las al iets eerder van Wouter Klootwijk, toch was De zee hield het lang geheim nog niet op mijn radar verschenen. De zachte tinten lavendel trokken echter mijn aandacht en opnieuw waren het de eerste zinnen die mij deden zuchten en verlangen naar meer. De achterkant heb ik sindsdien nog niet gelezen, dit verhaal bestaat uit slechts 65 bladzijdes en ik wil me laten verrassen. Dat komt vast goed.

leesweek 18

Leesweek 17 en 18

* Ik sloeg een weekje over want het was vakantie.

Piraten van hiernaast – Frida Nilsson
Vertaald door Femke Muller
2018, Querido
Bibliotheek-exemplaar

Een queeste zoals ie hoort te zijn. De tienjarige Siri begaat een gevaarlijke route naar een onbekende plek om haar zusje te redden van de beruchte piraat Witkop. Onderweg treft ze rare figuren, heeft ze bijzondere en vaak niet te verklaren ontmoetingen, vindt ze onverwachte vrienden en leert ze mensen kennen die misschien net zoveel hulp nodig hebben als zij zelf. En misschien vindt ze ook nog wel een beetje meer. Genoten van dit ijskoude avontuur waar toch zoveel warmte inzit.

Zepie – Janneke Schotveld met illustraties van Georgien Overwater
2021, Querido
Bibliotheek-exemplaar

Wat je moet doen als je blubberhersens, wiebelbenen en een kriebelbuik krijgt van een bijzonder meisje. Kleine spoiler; in een wasmachine kruipen en de deur dichtdoen is misschien niet de beste oplossing maar het leidt wel tot een avontuur en misschien toch wat antwoorden. Zepie is creatief, fantasierijk en gewoon heel erg leuk. Wat een fijn taalgebruik; hupsen en hollen, mieters. Heerlijk!

Welkom thuis, chrononauten
2024, Querido
Bibliotheek-exemplaar

Wat een lekker meeslepend verhaal. De reis (of reizen) van hoofdpersoon Barend – die de bijzondere taak krijgt om schilderijen te roven uit de geschiedenis – vliegen over de pagina’s in een boek dat gebruik maakt van futuristische sci-fi elementen als tijdreizen en kronkels en bochten in tijdlijnen, maar tegelijkertijd ook iets knus klassieks heeft. Zonder poespas geschreven, een mooi afgerond geheel, fijn hoor!

“Volwassenen logen, dacht Barend. Over kleine dingen als Sinterklaas of de Tandenfee, maar ook over grote dingen. Jenna had gelogen dat ze zijn moeder was. Misschien loog meester Rieter, waas het allemaal een ingewikkelde grap. Maar ze konden er alleen achter komen als ze meespeelden.”

Het schrift van Perle – Timothée de Fombelle
Vertaald door Eef Gratama
2016, Querido
Eigen exemplaar

Eerlijk is eerlijk, de eerste 70 bladzijdes dacht ik alleen maar ‘ik snap er niks van’. Tijdlijnen, personages, verschillende namen voor die zelfde personages, werelden – alles loopt door elkaar. Maar toen gebeurde er wel iets, iets klikte, iets klopte. Uitleggen waar dit boek over gaat voelt onmogelijk. Het gaat over de liefde, familie, jezelf vergeten maar ook weer vinden, je ergens thuis voelen en thuis komen. Ik vond het verwarrend maar misschien daarom juist zo verwonderend mooi.

De eik was hier – Bibi Dumon Tak met illustraties van Marije Tolman
2021, Querido
Eigen exemplaar

De eerste keer dat ik De eik was hier las gaf ik het boek hier alleen sterren. Ik schreef er verder niks bij. Misschien was ik in die tijd nog niet zo actief met over elk gelezen boek iets zeggen, maar misschien zeggen die sterren die ik dit boek gaf – 5 stuks, mijn beoordeling als een boek me raakt en echt bijzonder is – deze keer wel genoeg. Dus bij deze, opnieuw 5 sterren voor dit verhaal over een eik en een gaai, over verder willen razen maar vooral over stil moeten staan en luisteren.

Tot volgende week!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights