Young adult
Vijf voor twaalf (2024)
De twee delen in de Arendsoog-reeks zijn apart van elkaar te lezen. Maar heeft een lezer wel eerste het eerste deel Een brug te ver (2023) gelezen, valt het op dat hoofdpersonage Arend is veranderd. Alhoewel nog steeds dezelfde sluwe detective als in deel 1, heeft Arend vrienden gevonden en een lief. Het zorgt voor zelfvertrouwen, een licht aan het einde van de tunnel. Eindelijk lijkt het leven – na de rampzalige gebeurtenissen in het eerste deel – de goede kant op te gaan. Tenminste, voor even dan.
“De vraag is veeleer waarom ik opnieuw droom. Ik heb de afgelopen zes maanden niets meer gedroomd. Logisch, ik had ook alles waar ik van droomde.”
In Vijf voor twaalf wordt Arend opnieuw meegesleurd in een zaak waar hij persoonlijk niet omheen kan. Want als de meest gehate leerkracht in het dorp Utzel plots overlijdt, bestaat er twijfel rondom de oorzaak. Een afscheidsbrief lijkt een gegronde verklaring, maar wat doet Arends horloge om de pols van de overledene?
Intenser, strakker
Niet alleen Arend heeft een verandering ondergaan ten opzichte van het eerste boek, ook schrijver Thomas Desmet lijkt het hernieuwde zelfvertrouwen van zijn hoofdpersonage uit eigen bron te putten. Waar Een brug te ver als prikkelend doch realistisch coming-of-age verhaal gecombineerd met een lekker mysterie al stond als een huis, heeft het verhaal dat in dit boek wordt neergepend nog steeds dezelfde kwaliteiten maar is het ook een stuk strakker.
Eenvoudige raadsels transformeren in duistere doolhoven waarin niet Arend, maar de dader de touwtjes in handen heeft. Net als in het eerste deel werkt het verhaal toe naar een spannende ontknoping waarin alles steeds serieuzer en intenser wordt, toch is de spanningsboog deze keer gedurende de hele leeservaring aanwezig. Thomas Desmet schrijft soepel en strooit met korrels informatie, maar houdt de echte hints zorgvuldig uit het blikveld van zowel zijn hoofdpersonage als zijn lezer. Je kan niks anders doen dan mee rennen met Arend terwijl hij struikelt, verkeerde conclusies trekt en opschrikt door de onthullingen aan het einde.
De rode draad
Alhoewel het oplossen van het mysterie centraal staat in de Young Adult-roman, maakt het thema rondom hulp vragen nog de meeste indruk. Prestatiedruk, pesten en eenzaamheid blijken ‘key elements’ in het ontrafelen van de antwoorden, maar ook Arend zelf leert gaandeweg dat hij de mensen om hem heen meer moet vertrouwen. In de kern is hij nog steeds dezelfde, gekwetste puber die het soms makkelijker vindt om weg te duiken in een nieuw Taylor Swift album dan zijn om zijn gevoelens te uiten. Toch leert hij om meer op de mensen om hem heen te steunen, op vriendschap en liefde te vertrouwen en ook af en toe sorry te zeggen.
“Gewoon doorzetten en de problemen negeren. Zo werkt het leven toch? Of wordt het leven beter als je je problemen met iemand kunt delen?”
Na het uitlezen van Een brug te ver was mijn reactie ‘Ik wil hier meer van’ en gelukkig kwam er meer. Laat ik nu opnieuw afsluiten met dezelfde wens. Want meer dan een standaard Young Adult, meer dan een standaard mysterie – Vijf voor twaalf is tof, geslaagd en vooral uniek in z’n soort. Ik wil hier nog steeds meer van.
Details
Titel: Arendsoog – Vijf voor twaalf
Auteur: Thomas Desmet
Uitgever: Davidfonds Infodok
Datum van verschijnen: maart 2024
Blz: 266
ISBN: 9789002280764
Leeftijd:15+
Dank aan de auteur en de uitgeverij voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!