BOEKBABBELS 03/03/2024

leesweek #9 van 2024

“Leesconsulent-ing”

“Ja, wat is dat nou hè? Hoe ‘consulteer’ je lezen?” Ben ik menig les, bijeenkomst of workshop begonnen. Het feit dat ik bij een bibliotheek werk zegt nog wel iets over de functie van een leesconsulent. Toch zie ik op de meeste gezichten een vraagteken verschijnen als ik naam van deze functie laat vallen tijdens een introductie. En het was dan ook geen verrassing toen ik die vraag meerdere keren gesteld zag worden op Instagram toen ik voor input voor deze blog vroeg.

Bij een les voor groepen leerlingen hou ik de verdere uitleg meestal simpel. Ik ben een juf van de bibliotheek en ik kom een les geven over boeken. Bij ouderbijeenkomsten vertel ik dat ik samenwerk met de school aan het leesonderwijs en meestal komt deze uitleg ook terug als ik mijn aanwezigheid op een school aan leerkrachten toelicht.

Bij deze tweede en derde groep benadruk ik de rol van leesplezier. Ik ben geen juf, ik heb geen didactische achtergrond. Hoewel dit zeker niet voor alle leesconsulenten geldt. Echter is je achtergrond niet het belangrijkste voor deze functie, maar een passie voor boeken en leesplezier wel. Want die passie voor leesplezier en boeken is leidend en herken ik terug bij al mijn collega-leesconsulenten. Natuurlijk zorgt meer lezen voor betere (didactische) schoolresultaten – want meer lezen is beter in taal – maar ik acteer als leesconsulent vanuit de noemer leesplezier.

Hoe het leesonderwijs en het leesplezier vorm krijgt binnen de school, is in elke situatie anders. Naast leesplezier benoem ik tijdens gesprekken met leerkrachten daarom ook ‘maatwerk’ als kern van de samenwerking tussen een leesconsulent en een school. Misschien is het al een beetje opgevallen als je deze blogs leest of mijn Instagram-pagina volgt, maar mijn weken zien er eigenlijk nooit hetzelfde uit: een workshop Vertel Eens, lessen theaterlezen en creatief schrijven, een boekpromotie voor leerkrachten én leerlingen, jureren bij een voorleeswedstrijd, het wegwijs maken van kinderen in de bibliotheek – dit en nog zoveel meer past binnen de functie van een leesconsulent. Het is wat mij aansprak in deze functie. Ik mag mijn liefde en enthousiasme delen voor jeugdliteratuur en tegelijk scholen (in mijn geval 10 stuks) helpen om op een eigen manier ook het leesplezier te vinden.

Vind je eigen manier

Die eigen manier vinden is dan ook mijn ultieme leesbevorderingstip in mijn werk. Het is waar ik op terug blijf vallen als een ouder wanhopig vraagt om tips om eindelijk een rustig voorleesmomentje in te plannen, als een leerkracht wil gaan voorlezen maar niet weet hoe of wat te kiezen, of als een groep 6 leerling al weken zoekt naar een nieuw passend leesboek maar eigenlijk veel liever over dino’s leest.

Plan het voorleesmomentje na het avondeten als dat beter in jouw dag past, lees tien moppen voor i.p.v. tien bladzijdes van een regulier leesboek als jouw gezin daar liever naar luistert. En als het niet elke dag lukt, that’s okay! Eerst leesplezier creëren, daarna komt de rest wel. Lees korte verhalen voor als een dik leesboek je intimideert, bijvoorbeeld een tof boek als Er was misschien eens (twintig verhalen die misschien wel of niet waargebeurd zijn) of die prikkelende dierenverhalen van Bibi Dumon Tak. Laat kinderen genieten van alle soorten boeken, juist ook in de hogere groepen zelfs als ze technisch gezien die dikke boeken aankunnen. Non-fictie, strips, graphic novels! Juist die boeken zitten bomvol laagfrequente woorden én ze zijn leuk! Laat kinderen zoeken naar wat bij hen past.

Doe het op je eigen manier, niet perfect maar op een wijze die bij jou past. Opnieuw leesplezier, leesplezier, leesplezier – daar draait het om.

Leesweek 9

1. Stemmen uit de bodemloze diepte – Anne Reseller
2023, De Boekenvos
Bibliotheek-exemplaar

Het is moeilijk om dit boek in een genredoosje te steken schrijft auteur Anne Reseller over dit boek, het lijkt moeilijk om dit boek sowieso te omschrijven. Is het een beginnend liefdesverhaal? Een licht prikkelende filosofische roman? Een magisch realistisch verhaal? Een coming-of-age YA? Stemmen uit de bodemloze diepte is het allemaal en toch ook weer niet.

Het ongrijpbare zorgt voor de betovering, ik wilde enkel verder duiken. Met kippenvel gelezen.

2. Frank en Stijn en het magische boek – Reine De Pelseneer met illustraties van Richard Verschraagen
2023, De Eenhoorn
Bibliotheek-exemplaar

Ik ben dol op de boeken over de tweeling Frank & Stijn. Dit derde deel over een magisch boek bevat een goede portie slimme plannen, fijne illustraties en een beetje spooky vibes maar vooral weer lekker veel humor en avontuur.

Met een heerlijke en originele metafictionele twist aan het einde. Ik ben en blijf fan!

3. Araya – Christina De Witte
2023, Pelckmans
Bibliotheek-exemplaar

“Jammer dat ik niet Thais genoeg ben. Half-en-half. Van het één te veel of van het ander te weinig. Net zoals ik maar één wangkuiltje heb, bestaat mijn hele leven uit helften.

Half Thai, half Belg.
Half hier, half nergens.”

Ik denk dat citaat goed samenvat waar deze graphic novel over gaat. In een grafische comic-stijl neemt Christina de lezer mee in haar reis naar Thailand waar haar moeder na de dood van Christina’s vader nu samen met haar nieuwe vriend woont. Al tijdens de eerste stappen van de reis wordt duidelijk hoe gespannen de relatie van Christina met haar moeder is, maar ook hoeveel spanning ze voelt rondom haar eigen identiteit.

Thema’s als zelfbeeld, beauty standards, een dubbele afkomst, vriendschap en familie wisselend elkaar op een fijn tempo af. Het is mooi hoe grijstinten diepte aanbrengen in het verder zwarte/witte lijnwerk. Het past bij de inhoud van het verhaal. Want tussen de lijntjes zijn alle woorden verstopt die niet hardop worden gezegd.

Tot volgende week!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights