JEUGDLITERATUUR RECENSIE 16/07/2020

Verlegen Vrienden, Simona Ciraolo

Verlegen Vrienden recensie

Niet ieder kind is even zelfverzekerd of stoer. Het prachtige prentenboek Verlegen Vrienden laat deze kinderen weten dat dat helemaal niet zo erg is.

Verlegen Vrienden (2020)

“Er is een nieuwe leerling op de vissenschool begonnen. Ik hoorde dat hij Maurice heet. Hij valt niet zo heel erg op.”

In Verlegen Vrienden ontmoeten we een kleine roze octopus op zijn eerste dag op de vissenschool; Maurice vindt het moeilijk om vrienden te maken omdat hij niet zo opvalt. Niet in de klas, niet in de pauze. Maar dat betekent niet dat deze octopus stil is, nee het verre van. Want het liefst gaat Maurice na school direct naar de diepzee disco waar hij helemaal tot leven komt.

Maar vrienden maken is toch zo lastig als je verlegen bent en eigenlijk het allerliefst danst wanneer niemand anders het ziet. Maar als Maurice wordt uitgenodigd voor een feestje en toch besluit te gaan zal er misschien wel iets heel speciaals gebeuren…

Van de hand van Simona Ciraolo en in de vertaling van schrijver en dichter Wout Waanders is dit prachtige prentenboek nu ook in Nederland aangekomen. En stiekem is deze kleine octopus al vanaf de eerste bladzijde één van de grootste redenen waarom je dit prachtige prentenboek wilt lezen.

Verlegen Vrienden, Simona Ciraolo

Een kleurrijke onderwaterwereld

In weinig woorden en volle platen van zachte maar kleurrijke illustraties, opent een onderwaterwereld zich voor de lezer in Verlegen Vrienden. Maurice is een dot van een hoofdpersonage, met blosjes op z’n wangen en iets wat lijkt op twee oortjes boven op z’n hoofd. En hij houdt van dansen. Hoewel je maar enkele bladzijdes in dit prentenboek besteedt met deze kleine octopus, is het een personage wat je zo in je hart sluit.

Omdat er maar weinig woorden op de bladzijdes te vinden zijn, spelen de illustraties een grote rol in het vertellen van het verhaal. In technische termen (hé, ik blijf toch een jeugdliteratuur student!) noemen we dit een uitbreidende of versterkende relatie tussen woord en beeld, het beeld verstrekt in Verlegen Vrienden nog wat extra details van het verhaal. Details zoals de verstopplaatsen van Maurice, bijvoorbeeld tussen een school vissen en achter zijn moeder. Maar ook Maurice die een uitnodiging krijgt voor een feestje, hier eigenlijk niet zo blij mee is en dus als kostuum besluit een bruine zak over zijn hoofd te trekken waar eerst een boos gezicht op getekend is.

Het is een kleurrijk maar zacht geheel, met fijne pastelkleuren en kleine onderwaterdetails op elke bladzijde, wat dit prentenboek een genot voor het oog maakt. En doordat de illustraties zo’n grote rol spelen zullen zelfs de allerkleinsten van Verlegen Vrienden genieten, al is het maar om naar elke soort vis (Is dat een haai!?) te kunnen wijzen en deel te nemen in de zoektocht naar Maurice op elke bladzijde.

Voor het verlegen kind

Fontaine Uitgevers noemt dat een van hun missies is om prentenboeken uit te brengen waarin alle kinderen zijn vertegenwoordigd en echt ieder kind zich in kan herkennen. Speciaal voor de verlegen kinderen, de stille kinderen, is er daarom Verlegen Vrienden.

Ik was zelf ook zo’n verlegen kind, vond vrienden maken maar een heel gedoe. Totdat ik de juiste personen tegenkwam. En dat mag ook, vertelt Verlegen Vrienden de jonge lezer. Want ook deze kinderen (en volwassen) zullen vrienden vinden die precies bij hen passen. Maurice mag dan misschien niet opvallen, ook voor hem zijn er echt vrienden te vinden. Dat is de boodschap van dit verhaal.

Het is lastig om geen spoilers te geven voor een bespreking van een kort prentenboek, maar wat er precies op het feestje gebeurt hou ik even geheim. Maar de conclusie van het boek reflecteert de titel en is absoluut hartverwarmend.

Kortom

Een prachtig prentenboek speciaal voor kinderen die nieuwe vriendschappen heel lastig vinden, dat is Verlegen Vrienden. Voor de jongste lezers is er genoeg te zien en te vinden en de oudere lezer zal samen met de voorlezer met wat meer zelfvertrouwen de laatste bladzijde omslaan.

Een kleurrijke onderwaterwereld is helemaal niet zo anders als die van ons, ook daar is de ene vis wat introvert of extroverter dan de andere. En dat is helemaal oké.

Details

Titel: Verlegen Vrienden
Auteur: 
Simona Ciraolo
Vertaler: Wout Waanders
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Datum van verschijnen: juli 2020
Blz: 48
ISBN: 9789059565968

Ik ontving dit boek als een recensie-exemplaar, dank je wel!

Verlegen Vrienden, Simona Ciraolo

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights