BOEKBABBELS 23/03/2019

Boekenweek 2019; De moeder, de vrouw.

Het is alweer tijd voor de 84e editie van de boekenweek. Het thema voor de week van 23 – 31 maart is De Moeder, De Vrouw. In deze blogpost wil ik graag wat oude en nieuwe pareltjes rondom dit onderwerp aanbevelen!

De Moeder, De Vrouw

Voor het prachtige thema De Moeder, De Vrouw zijn er vast genoeg boeken die bij iedereen opkomen. Ik heb drie boeken uit de laatste jaren verzameld die totaal anders zijn, maar allemaal in hun eigen recht in deze boekenweek passen.

De Dag Dat Ik Doodging – Tania Bongers
2015, non-fictie, @the house of books

Als eerste, De Dag Dat Ik Doodging is het levensverhaal van Tania Bongers. Een boek wat ik een paar geleden vond op het boekenfestijn te ahoy. Een boek wat echt onder mijn huid ging zitten. En ik zeker wil aanbevelen.

We ontmoeten Tania als zij ontdekt zwanger te zijn van haar eerste kindje. Maar de roze wolk verdwijnt al snel in een donderwolk als zij ook tegelijk de diagnose van baarmoederhalskanker krijgt. En hoewel abortus en chemo de logische keuze is, twijfelt Tania geen moment. Zij zal vechten voor haar kindje. Wat volgt is een prachtig verhaal over kanker, onmacht maar ook onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind.

Middagzwemmers – Jocelynn Vreugdenhill (2018)
2018, fictie, lsamsterdam.

Een heel ander verhaal dan het eerste boek is Middagzwemmers van Jocelynn Vreugdenhill. Gebasseerd op ervaringen van de schrijfstel, vertelt dit boek het verhaal van Charlie en Sanne, twee carrière-vrouwen die elkaar op latere leeftijd tegen het lijf lopen. Het is meteen raak, de twee worden verliefd en hun relatie lijkt perfect te zijn. Totdat de zoektocht begint naar een geschikte donor om een kind te krijgen.

Middagzwemmers is een boek wat een heel andere kant van het moederschap bekijkt. Sanne twijfelt bijvoorbeeld ook of ze wel moeder wil worden vanwege de slechte relatie met haar eigen moeder. Maar dit boek heeft ook een heerlijke humor en brengt zo’n taboe-onderwerp als donorschap op een fijne manier aan het licht.

Volledige recensie.

Wat Ik van Mijn Moeder Leerde – Samengesteld door Manon Duintjers (2019)
2019, non-fictie, ambo anthos

Wat ik van mijn moeder leerde is een heerlijke collectie over herinneringen, wijze lessen, pijnlijke plekjes maar ook zo veel warmte. De collectie bevat o.a. werk van Murat Isik, Boris O. Dittrich en Bart Ongering. Met daarnaast ook hoofdstukken samengesteld door Manon Duintjer met als bron interviews met o.a. Ellie Lust en Ranomi Kromowidjojo.

Een collectie rondom de vraag ‘Wat heb ik van moeder moeder geleerd?’ is eigenlijk het perfecte boek voor dit thema, en daarnaast is het echt een heerlijk boek. Waarin moeders echt een ereplaatsje krijgen.

Volledige recensie.

de moeder de vrouw boekenweek

Vrouwen in de winkel

Het grote voordeel in een boekenwinkel werken? Behalve dat ik de hele dag omringd ben door boeken, lees ik ook aardig wat eerste hoofdstukken. Want wat is een betere manier dan boeken ontdekken dan even goed snuffelen in elk nieuw boek dat binnenkomt? 😉

Ik heb drie recente boeken op een rijtje gezet waar ik persoonlijk hoge verwachtingen van heb. En één van deze gaat ook zeker mee naar huis in de komende boekenweek!

Wolf – Maartje Laterveer
2019, non-fictie, @atlascontact

Wat maakt de vrouw? Dat is de vraag die Wolf probeert te beantwoorden. In dertien essays beschrijven verschillende vrouwen hun zoektocht naar het antwoord. Wolf geeft geen antwoord maar vooral een bijdrage aan het debat. En vooral aanzet tot een gesprek rondom dit onderwerp.

Met o.a. essays van Naema Tahir, Maartje Laterveer en Marja Pruis is dit een collectie die voor mij zeker tijdens de boekenweek mee naar huis gaat!

De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster
2019, non-fictie, @Nijgh & Van Ditmar

In vijftien verhalen vertelt Els Quaegebeur over haar gesprekken met vele vakvrouwen (veelal boven de 80). Vrouwen met soms wel 50 jaar werkervaringen delen hun wijsheid en kennis. “Dit boek is een ode aan vijfenzestigplus-vrouwen, tot wasdom gekomen in een tijd waarin het feminisme weliswaar aardig op weg was, maar nog lang niet gold als een gegeven.” Vertelt de uitgever.

De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster is een boek waar ik ook zeker naar uitkijk. Ik was al stiekem tijdens mijn werk-uren in de dit boek begonnen en kan de toon van schrijven van Quaegebeur erg waarderen. En wat een geweldig onderwerp over vrouwen met zoveel kennis!

Echt Vrouwen Krijgen een Kind – Liesbeth Smit
2019, non-fictie, @Nijgh & Van Ditmar

Hoe is het om anno nu als vrouw geen kinderen te hebben? Dat beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit in Echte Vrouwen Krijgen een Kind. Een thema waar ik zeker interesse in heb, sinds ik ook geen kinderwens heb. Het boek behandelt onderwerpen als verwachtingen van jezelf en je omgeving. En de vanzelfsprekenheid van moederschap. Is vrouwelijkheid nu echt verbonden met moederschap?

Een super interessant onderwerp waar ik zeer benieuwd naar ben. Dit boek ben ik al begonnen te luisteren via @storytel en ik ben fan!

Go out and shop!

De boekenweek is altijd een goed excuus om een nieuw boek te kopen, en waarom niet eentje die bij het thema past?

Don’t forget! Als je in de week van 23 tot 31 maart 12,50 aan boeken uitgeeft krijg je het boekenweekgeschenk geschreven door Jan Siebelink er als cadeau bij! En vergeet ook niet het Essay Mijn Moeders Strijd van Murat Isik op te zoeken, speciaal geschreven voor deze editie van de boekenweek!

Welk boek staat op jouw verlanglijstje voor de boekenweek? 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights