Een spiegelmomentje
“Wat hebben jullie het allemaal fantastisch gedaan!”. Prees ik de kandidaten van de voorleeswedstrijd waar ik afgelopen woensdag bij mocht jureren. 13 jonge (voor)lezers van 10 t/m 12 jaar streden om een plekje in de Rotterdamse finale.
Fantastisch gedaan was eigenlijk nog een understatement. Want wat deed elk van deze kinderen ongelooflijk hun best om de jury te overtuigen. Van echte acteurtjes in de dop die elk personage uit hun gekozen verhaal een eigen stem hadden gegeven en de tekst eerder citeerden dan voorlazen tot kinderen waarvan ik een toekomst als luisterboek-voorlezer wel voorzie. Er waren kinderen die stiknerveus gingen zitten in de grote voorleesstoel maar eenmaal begonnen met lezen opeens ‘aan’ gingen. Maar er was ook een enthousiasteling die verkleed als zijn favoriete boekpersonage van een toverschool de hele zaal charmeerde. Elke lezer had een compleet eigen geluid en dat maakt het jureren van dit soort wedstrijden zo leuk.
De winnaars? Verassend genoeg iemand die eerste deel uit de populaire Het leven van een loser-reeks omtoverde tot iets zo goeds wat ik zelf nog nooit in dit boek heb gezien. Zowel technisch goed voorgelezen als nadruk leggend op precies de juiste momenten, blies deze lezer de hele zaal – inclusief de jury – omver. En het plezier wat van het gezicht van die ene jonge lezers straalde toen ze uit haar favoriete Lotte Wirwar-deel mocht voorlezen, was zo overtuigend mooi dat die keuze ook niet moeilijk was.
De keuze om deze boeken te kiezen was voor deze twee winnaars hetzelfde. In deze boeken puberen de twee hoofdpersonages en dat herkenden ze wel, zo vlak voor de middelbare school en de toekomstige tienerjaren. Ook nog even een mooi spiegelmomentje dus. Zelfs in de boeken waarin wij het als volwassen lezers eigenlijk niet in verwachten.
Ook een spiegelmomentje voor mezelf; deze jonge lezers durven al veel meer dan ik op die leeftijd.
Gisteren, 17 februari, vierde ik mijn 31e verjaardag. Ik kreeg op verschillende plekken al de vraag of ik heel veel boeken kreeg voor mijn verjaardag. Nou, eigenlijk niet. Behalve een lieve vriendin (die mij weer zo verwende dat daar een hele toekomstige post aan gewijd moet worden) durft niemand het eigenlijk aan om mij te verrassen met een leesboek ha!
Gisteren kreeg ik echter – geheel in thema – een hele fijne boekenpuzzel van mijn ene broer en schoonzus en verraste mijn andere broer en schoonzus mij met een bijzonder boek, maar niet om in te lezen. In de pagina’s van dit boek zit namelijk een persoonlijk kunstwerk verstopt met alles wat ik fijn en mooi vind. Lezen zal ik in dit boek niet doen, heel erg koesteren wel. 💛
Leesweek 7
1. Opa laat zijn tenen zien – Edward van de Vendel met illustraties van Floor de Goede
2008, Querido
Bibliotheek exemplaar
Een perfecte bundel voor een halfuurtje reistijd, van grappig (tot heel grappig) tot hartverwarmend. Ik heb een enorme soft spot voor stripgedichten, een dichtvorm waarin taalplezier zo leuk maar ook zo toegankelijk in alle facetten (in tekst én beeld) aanwezig is.
2. Kapitein Knut en de tijdgeest – Victor Engbers
2023, Boycott
Bibliotheek exemplaar
Eerlijk is eerlijk, dit is niet helemaal mijn type boek maar ik zie de waarde wel in van dit toegankelijke boek over tijdreizen en onderbroekenhumor.
3. De strijd van de straatkatten (Middernachtkatten #1) – Barbara Lahan
Vertaald door Ans van der Graaff
Een lekker leesbaar avontuur over een geheime kattenbende (inclusief pratende katten!), een bijzondere (net zo geheimzinnige) school en een speurtocht naar een criminele vader in het centrum van Londen. Dit was tof!
“Met dat laatste heb je het mis, beste jongen,’ zei een zachte stem vanaf de vensterbank. ‘Jullie beginnen niet met katten te praten; de katten praten met júllie. Op het moment dat hun dat het beste lijkt.”
Tot volgende week!