­
BOEKBABBELS JEUGDLITERATUUR 02/10/2020

Kinderboekenweek 2020, en toen?

Kinderboekenweek 2020, En toen?

“Het idee dat je een boek kunt lezen en even compleet opgeslokt kan worden door een verhaal, deed mij verlangen naar meer. Hierdoor zou ik in de bibliotheek op zoek gaan naar nieuwe verhalen, het liefst zo dik mogelijk, om nieuwe werelden te ontdekken.

Op mijn negende ontdekte ik mijn jeugdhelden in Simone van der Vlugt en Thea Beckman. De historische jeugdromans van deze twee schrijfsters gaven mij het gevoel dat het eerdere voorlezen aan mij introduceerde; het ontdekken van een nieuwe wereld of andere tijd. Dit zijn de boeken die ik het langste gelezen heb en die ik als volwassene nog graag herlees, met Kruistocht in Spijkerbroek (Beckman) en Jehanne (Van der Vlugt) als jarenlange favorieten.”

Dit schreef ik recent in een leesautobiografie als opdracht voor mijn studie. En als je, ja jij lieve lezer, eerder op deze blog terecht bent gekomen weet je dat hier vaak historische verhalen voorbijkomen. Historische fictie is mijn favoriete genre, in volwassenliteratuur maar ook zeker in de jeugdliteratuur.

En mijn favoriete genre staat centraal in de Kinderboekenweek 2020. Yes!

Kinderboekenweek 2020: En toen?

“En toen, en toen, en toen?” (klik voor een achtergrond muziekje!)

Even wat praktische informatie: De Kinderboekenweek 2020 duurt van 30 september tot 10 oktober, iets meer dan een week maar dat is natuurlijk alleen maar iets heel leuks.

Als je gedurende de Kinderboekenweek voor €12,50 aan kinderboeken aanschaft krijg je hier het kinderboekenweekgeschenk bij. Dit jaar geschreven door fantastische schrijver Arend van Dam, bekend van De reis van Syntax Bosselman: verhalen over slavernij (Een boek dat wat mij betreft verplichte literatuur moet zijn voor beide kind én volwassene). De Diamant van Banjarmasin begint met een vraag van de jonge Arend: “Pa, wie zijn wij eigenlijk?” In 8 verhalen schrijft de auteur zich door de geschiedenis heen, waarin steeds de vraag gesteld wordt wie we eigenlijk zijn.

Daarnaast is het prentenboek Tweeling! te koop van de hand van Mylo Freeman, een verhaal over Robbie en Roef.

Werelden om te bezoeken.

En hoewel er een uitgebreide themalijst boordevol tips aanwezig is, wil ik toch een vijftal van mijn favoriete boeken aanraden. Met deze vijf zit je de aankomende week sowieso goed!

Alles wat licht is, Marleen Nelen (2019)

Een boek over een circus voelt sowieso magisch, maar dit boek… Wauw. Ik las het grootste gedeelte van dit boek gedurende een lange treinreis en een beter boek had ik niet kunnen kiezen. Ik noemde dat historische verhalen mij helemaal kunnen opslokken en dat deed dit boek, ik wilde er niet meer uit weg.

Alles wat licht is neemt ons mee naar Italië in 1927. Onder het bewind van Mussolini probeert een klein reizend circus te overleven. De tijden zijn zwaar, maar soms voelt het alsof in het circus de tijd heeft stilgestaan. De broers Luca en Berio voeren elke dag een gevaarlijke act uit aan de trapeze, halsbrekende toeren vragen om blindelings vertrouwen. Maar blindelings vertrouwen is lastig te vinden en ook simpel om kwijt te raken…

De ontwikkeling van de personages en het historische tijdsbeeld draaien in dit boek om elkaar heen, we leren evenveel over de relaties als over de tijden buiten het circus. Het geheel is prachtig. Alles wat licht is is het perfecte boek voor de herfst, terwijl het buiten kouder wordt, kan ik elke lezer aanraden om even te ontsnappen naar dit kleine reizende circus.

Brons, Linda Dielemans & Sanne te Loo (2019)

“Wáár gaat dit boek over? Over brons? Wat is dat nou voor onderwerp?” Ja, echt, een boek over het metaal brons, niets meer, niets minder. En het is fantastisch, vernieuwend én uniek.

Want dit metaal heeft een hoop te vertellen vertelt Linda Dielemans de lezer. En wat volgt is een prachtige mix van non-fictie en een beetje fictie. Het aanstekelijke enthousiasme, de prachtige illustraties van Sanne te Loo, de interessante feiten en verhalen. Dit is een boek wat de geschiedenis heel dichtbij brengt. En we horen zelfs een stem die we niet hadden gedachten ooit te horen…

“We slapen. Tenminste, dat denken we. Het is donker om ons heen, aardedonker. We zijn omgeven door steen. Hier en daar voelen we iets zachts langs onze huid kruipen. Iets wat leeft, iets wat zoekt naar water. Wortels zijn het, de wortels van planten en bomen.”

(Waarom dit boek niet op z’n minst een zilveren griffel heeft gewonnen zal ik nooit begrijpen.)

IJzerkop, Jean-Claude van Rijckegehem (2019)

“IJzerkop is ijzersterk”

Dat was mijn reactie toen ik dit boek voor de eerste keer uitlas. Ik herlas het boek daarna binnen een halfjaar, nu mijn eigen exemplaar. Want dit boek moest en zou ik in mijn kast hebben staan. IJzerkop gaat over de 18jarige Stans: Stans houdt nooit haar mond, ze liegt en doet alles wat niet mag. Een gedwongen huwelijk en een leven van luxe kunnen haar niet bekoren, Stans zal vluchten. Als soldaat in het leger van Napoleon.

Dit historische verhaal laat zien dat “oude” verhalen nog steeds vernieuwende elementen aan het licht kunnen brengen. De discussie rondom gender(rollen) staat centraal in IJzerkop, als Stans in de spiegel kijkt in een soldatenpak en een jongen ziet terugkijken. En dit eigenlijk heel goed voelt… 

IJzerkop is een boek waar ik niet anders kon dan verliefd worden. Verliefd op de sfeer die het boek uitademt. Verliefd op de grove, stoere Stans. Dit is voor mij historische fictie zoals het hoort te zijn. Voor bijna 400 bladzijdes mocht ik even op de schouder van Stans zitten en waren we ontsnapt, de wijde wereld in.

Ons Kasteel aan Zee, Lucy Strange (2020) Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders

Ik had mijn kritieken toen ik dit boek las, in mijn recensie stelde ik de vraag welk kind zich zou kunnen vinden in de verschillende en soms chaotische verhaallijnen van dit boek. Een stukje geschiedenis, de tweede wereldoorlog in Engeland. Onbekend voor de meeste Nederlanders. En daarnaast de mythe van de Dochters van Steen, een stukje magie. 

Toch blijf ik een beetje verliefd op dit boek, juist de combinatie van iets heel bitters; loeiende vliegtuigen, dood, verraad met de sfeer van een vuurtoren bovenop een klif maakt dit voor mij een geslaagd boek. Voor kinderen zou ik de aanbevolen leeftijd iets verhogen, maar voor de volwassenen lezers onder ons zal dit een schot in de roos zijn.

Want het is en blijft een prachtig boek over de dochter van een vuurtorenwachter, alleen de beschrijving is al magisch.

Ik zie het allemaal nog precies voor me, wanneer ik maar wil. Ik hoef alleen maar mijn ogen dicht te doen.”

De slavenring, Simone van der Vlugt (2005)

17 jaar is er verstreken sinds dit boek voor de eerste keer in de boekenwereld tevoorschijn kwam en ik weet zeker dat dit boek in 2020 ook niet misplaatst zal staan in de meeste boekhandels en bibliotheken.

Ik noemde het al even in het begin, precies deze auteur stond aan het begin van mijn ontluikende liefde voor historische fictie. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Simone van der Vlugt debuteerde en speciaal voor de gelegenheid heeft Lemniscaat een tal van haar jeugdboeken opnieuw uitgegeven in een luxe-editie. En zo las ik dit jaar een boek uit mijn jeugd opnieuw. En ik was weer onder de indruk. 

Van der Vlugt schrijft beeldend; gruwelijkheden uit de geschiedenis worden niet uit de weg gegaan en alhoewel spanning niet het juiste woord is, zit er een heerlijk ritme in dit boek. Dit is een boek wat je in een middag zou kunnen uitlezen. Even helemaal gevangen door een tijd zo ver van die van ons.

Dit boek nam mij in specifiek terug naar Pompeji en opnieuw herinnerde ik me waarom ik zo dol ben op historische romans.

Go out and buy a book!

De gehele Kinderboekenweek zal ik elke dag een post delen op mijn social media met tips en boeken die ik zelf lees (of koop) en ook staan er 2 nog recensies van twee bijzondere historische verhalen op de planning. (En na de boekenweek zal ik hier nog gewoon mee doorgaan, want er zijn zoveel boeken die ik graag wil delen.) Dus hopelijk lezen jullie mee! 

En voor de volwassen lezers onder ons, koop ook maar gewoon een jeugdboek deze week. Deze week is het beste excuus om jezelf te trakteren op een mooi boek uit de fantastische jeugdliteratuurwereld. 

Niet voor je kind, nichtje of buurjongen. Maar gewoon voor jezelf, er liggen genoeg werelden op je te wachten. 💛

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights