Ik denk dat we nu allemaal wel een beetje behoefte hebben aan jeugdliteratuur. In deze blog raad ik een paar van mijn favoriete leestips aan.
Ik ben een groot voorstander van jeugdliteratuur lezen, niet exclusief, maar naast de volwassenliteratuur. In meerdere blogs die hier vooraf zijn gegaan leg ik uit dat jeugdliteratuur een weerspiegeling van het echte leven is, net zo goed als elk volwassen boek. Ook hierin kunnen dingen misgaan en zijn happy endings niet altijd vanzelfsprekend.
Maar jeugdliteratuur staat ons wel toe om te dromen, dromen over wie we zijn of juist wie we kunnen worden. Dromen over alle plekken van de wereld, zelfs al de locaties niet echt bestaan. Plekken waar je dapper kunt zijn en als dit niet lukt, je wordt geholpen.
De eerste leestip; ultieme feelgood.
Kapitein Kees, Anke Kranendonk & Annemarie van Haeringen
Uitgeverij Lemniscaat
RECENSIE
Zoals de titel al zegt, is het fantastische boek Kapitein Kees voor mij het ultieme feelgood boek. Ik kan bijna niet aan dit boek terugdenken zonder meteen een lach op mijn gezicht te voelen. Naar aanleiding van de tip van eigenaresse Peggy van Kinderboekwinkel De Geheime Tuin te Rotterdam, kocht ik dit boek en las ik het binnen dezelfde dag nog uit.
Kapitein Kees is vooral een heel simpel boek, over een jongen die uit varen gaat, samen met zijn cavia en de hond van de buurvrouw. Maar voor mij is het de representatie van een zonnige middag. Warmte op je gezicht, een rustig en kalm gevoel. Het is de perfecte dag om uit varen te gaan.
PS. En nog leuker, er komt een nieuw boek over Kapitein Kees uit bij Gottmerr Kinderboeken dit jaar! Kees naar de koeien.
Een cadeautje voor het hart
Jane, de vos & ik – Fanny Britt & Isabelle Arsenault
Uitgeverij Querido
Of eigenlijk een cadeautje voor je ogen, je brein, je alles. Misschien iets toegankelijker dan een traditioneel boek, is een graphic novel een boek waarbij de illustraties een gelijk aandeel spelen in het verhaal. Ik kan me voorstellen dat niet elke lezer op dit moment zit te wachten op eindeloze witte bladzijdes, dan is een graphic novel perfect om toch even in een boek te duiken!
Ik heb gekozen om het prachtige Jane, de vos & ik nog een keer in het zonnetje te zetten.
Hoewel dit boek misschien iets verdrietig klinkt, een verhaal over Hélène die zich helemaal alleen voelt, is het vooral een boek over hoop en troost. Deze elementen vind je terug in het verhaal, maar ook in de prachtige illustraties van Isabelle Arsenault. Het is een boek wat voornamelijk bestaat uit grijstinten.
Maar vergeet niet, kleur is altijd in de buurt.
Een oude favoriet, deel 1
Ronja de roversdochter, Astrid Lindgren
Uitgeverij Ploegsma
Recent schreef ik het volgende over De brief voor de koning, een klassieker uit de Nederlandse jeugdliteratuur: “Een klassieker is voor mij een boek dat nooit klaar is met nieuwe lezers veroveren. En er nog steeds in slaagt om oude lezers de magie weer te laten herontdekken.”
En wat zijn er mooie klassiekers te vinden in het land van de jeugdliteratuur, misschien genoot je vroeger zelf wel van de spannende reis van Tiuri in De brief voor de koning. Of ging je op een reis terug in de tijd met Dolf in het fantastische Kruistocht in Spijkerbroek.
Voor deze blog wil ik het prachtige Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren nog een keer aanbevelen.
Ik vind het sowieso enorm fijn om klassiekers te (her)lezen, nu in de context van mijn premaster maar ook om mezelf weer even te herinneren waar de jeugdliteratuur vandaan komt. Want klassiekers krijgen deze titel natuurlijk voor een goede reden. Ronja is dapper, brutaal en enorm stoer; een genot om over te lezen. Dit boek bevat spanning tussen de twee roversbendes en mysterie over het diepe, donkere woud. Maar ook een prachtige vriendschap.
PS. Een oude favoriet kan natuurlijk ook iets heel anders betekenen, denk bijvoorbeeld aan jeugdboeken terug vanuit je eigen kindertijd. Voor mij zijn o.a. Lena Lijstje en De GVR enorm heerlijk om nu te lezen, in mijn eigen uit elkaar gevallen edities. Jeugdsentiment ten top!
De laatste leestip, historische “meesleper”
Schijnbewegingen, Floortje Zwigtman – De groene bloem #1
Uitgeverij LS Amsterdam
Als laatste wil ik een historische roman aanraden. Naar mijn mening het beste genre om jezelf even helemaal in te verstoppen.
Schijnbewegingenis een boek wat werd uitgegeven in de categorie van young adult, maar later ook een officiële volwassen publicatie kreeg. Zo zie je maar, jeugdliteratuur kan echt leeftijdsgrenzen overschrijden. Laat je vooral niet stoppen door het stukje “jeugd”, maar focus op de “literatuur.” 🙂
Reis naar een andere tijd √
Innemende personages √
Prachtige schrijfstijl √
Gegarandeerde fijne leestijd √√√
Schijnbewegingenis een boek wat ik zelf van plan ben om de komende tijd weer eens op te pakken. Eind 2019 las ik de eerste 200 bladzijdes met plezier, maar werd ik tegelijk zo overspoeld door schoolwerk om dit boek nog verder te kunnen lezen. Wat ik van de eerste bladzijdes kan vertellen is dat dit een boek is waar je echt even helemaal door kan worden opgeslokt. Je bevindt je midden in het Londen van de excentrieke Oscar Wilde, waar je hoofdpersonage Adrian Mayfield volgt. Een jonge tiener op zoek naar zijn eigen identiteit. Spanning, emotie, Floortje Zwigtman weet de lezer goed te pakken.
En goed nieuws, want als het eerste boek je bevalt heb je nog twee boeken te gaan!
Veel leesplezier.
Hopelijk kunnen jullie je vinden in deze leestips! En even een reminder dat dagenlang Netflix kijken ook helemaal prima is, zorg goed voor jezelf, wat dat ook voor jou mag betekenen! ?
2 Comments
Hoi Marcella,
De Groene Bloem-trilogie is Zo. Ontzettend. Prachtig. Toen ik hem voor de eerste keer las en het laatste boek uit had, moest ik eerst een poosje blijven zitten om het verhaal te verwerken. De boeken zijn gigantisch, elk rond de 500-600 bladzijdes, maar je wordt meteen meegezogen in de perikelen van Adrian in 19e eeuws Londen. Alle verhaallijnen zitten zo goed in elkaar, feit en fictie worden zo nauwkeurig in elkaar geweven. Echt één van mijn meest favoriete boekenseries ooit en ik vind het superleuk om deel 1 nu hier op jouw blog te zien ^^
Hi Marjolijn,
Dank je wel voor je reactie! Ik kreeg deze serie aanbevolen van een goede vriendin en een docent van mijn opleiding, zoveel goede verhalen maar online is de serie helaas niet zo bekend. Hopelijk helpt mijn blog daar een beetje bij!
Ik hoop aankomende week te beginnen in deel 1, zal waarschijnlijk niet lang duren voordat deel 2 en 3 ook hun weg naar mijn kast vinden. 🙂