BULLET JOURNAL 20/07/2020

Mijn bullet journal, versie 2020

mijn bullet journal

Een bullet journal? Is dat niet zo’n soort leeg dagboek, agenda, notitieboek die je zelf moet invullen en waar je elke maand, week en dag behoorlijk veel tijd aan kwijt bent? 

Ja, dat is inderdaad een van de talloze manieren waarop je een persoonlijk bullet journal kan invullen. En ik leg hier de nadruk op persoonlijk. Want dat is de belangrijkste eigenschap van dit systeem. In de woorden van de creator, Ryder Caroll, himself

‘Meet the analog method for the digital age that will help you track the past, order the present, and design your future.

Het is een algemene methode, maar hoe dit er dan precies uitziet is voor iedere gebruiker individueel. Vandaag neem ik jullie mee in mijn bullet journal anno 2020, een korte introductie over het systeem en hoe mijn routine eruitziet. En hoewel ik niemand ga proberen te overtuigen wil ik graag mijn enthousiasme delen. Want ik maak vaak de grap dat mijn bullet journal m’n hele leven bevat en ik deze echt niet kwijt mag raken, maar eigenlijk… Dat is nog best waar ook ha!

Mijn bullet journal

Eerder schreef ik op deze blog verschillende blogs over mijn bullet journal. Maar inmiddels zijn we twee jaar verder, schrijf ik niet meer in het Engels en heeft mijn bullet journal een ware make-over gekregen. Ik zit ondertussen op mijn vijfde Leuchtturm1917 en ben van turquoise naar grijs en naar geel gegaan. In mijn eerste turqoise bullet journal gebruikte ik meerdere soorten pennen, washi tape en gecompliceerde lay-outs. Un mijn huidige gele gebruik ik twee pennen, geen illustraties en zet ik niets meer echt van tevoren op. Waar ik in het begin nog elke maand m’n weken van tevoren opschreef, inspiratie voor illustraties en spreads opzocht en een tracker bijhield, is de opbrengst van mijn bullet journal nu veel groter dan de tijd die ik erin stop. En nog een keer, mijn eerdere, uitgebreide methode werkt voor andere mensen wel en dat is dan net zo goed en fijn.

Maar voor mij veranderende het in mei 2019 toen ik het boek The Bullet Journal Method van Ryder Carrol las. Dit boek herinnerde me vooral weer even aan de basics van de methode, de ‘why’ en de ‘how’. De blog die ik aan de hand hiervan schreef is ook op deze blog te vinden, maar in het kort nam ik vooral het besef mee dat ik de praktische kant van het systeem een beetje voorbij was gegaan. Het was meer een agenda geworden waar ik veel tijd instopte om het “mooi” te maken maar maar weinig voor terugkreeg. 

Aangezien ik sinds ik het schooljaar 2019-2020 weer student ben en productiviteit een kernwaarde is, besloot ik mijn systeem om te gooien. In mijn allereerste blog schreef ik dat het mooiste van een bullet journal is dat dit systeem meegroeit met de persoon en behoeften.

Het resultaat van deze verandering is dat ik mijn bullet journal nu elke dag gebruik, het mij een stuk productiever heeft gemaakt en het van mij een goed georganiseerde student én blogger maakt.

Mijn routine

Op de eerste dag van de maand ga ik zitten met mijn bullet journal, zoek ik een nieuwe bladzijde op en schrijf bovenaan de bladzijde de naam van de maand. Naast de willekeurige spreads voor een readathon of iets als de blogserie van de Woutertje Pieterse Prijs is dit de enige spread die ik van tevoren op zet. Deze twee bladzijdes verdeel ik in drie secties: Studie, B&M en persoonlijk. Onder elke sectie schrijf ik to-do’s maar ook doelen waar ik deze maand aan wil werken. Dit kan iets heel simpels zijn zoals een eerste versie van een essay op papier krijgen maar ook een persoonlijk doel. Eventuele deadlines staan hier ook bij.

Het verschil voor mij is dat ik de kalender op mijn telefoon/laptop als extra ondersteuning gebruik. Hier staan alle afspraken en bijvoorbeeld school of werktijden in.  Je kan ervoor kiezen om ook een kalender toe te voegen in je bullet journal, maar voor mij was het niet praktisch omdat ik ook constant afspraken toevoeg, verschuif of helemaal verwijder. Wat weer zorgt voor een kliederboel in mijn bujo en een kliederboel op de bladzijde zorgt weer voor chaos in mijn hoofd. Dus dat heb ik eruit geknipt; het kostte mij simpelweg te veel tijd én moeite. 

Als de maand staat volgen de weken. Je kan ervoor kiezen om deze weken van tevoren op te schrijven, maar dat doe ik zelf niet. Ik kies de volgende lege bladzijde uit en schrijf hierboven het weeknummer van de komende week. Op foto is hier een voorbeeld van te zien. En ja, de concrete punten zijn bewust niet te lezen. Mijn bullet journal blijft toch iets te persoonlijk om volledig op het internet te zetten. Sorry not sorry. 🙂

een week in mijn bullet journal

Een week.

Zoals te zien op de foto heb ik een algemene lijst van to do’s voor de week. Het is voor iedereen persoonlijk wat je toevoegt op deze lijst. Dit kan alles zijn van schoolopdrachten tot ‘nagels lakken’. Voor mij is een bullet journal een hulpmiddel wat zorgt dat mijn hoofd wat minder gonst en dat bereik ik door alles op te schrijven, hoe klein of gek iets ook is. Een week overzicht maak ik binnen 10 minuten op zondagavond. Daarnaast pak ik elke ochtend mijn bullet journal erbij om mijn dag te plannen. Maar als je goed kijkt op de foto zie je dat niet elke dag een eigen planning krijgt, soms is het genoeg om alleen de weekplanner te gebruiken. En nu ik vakantie heb probeer ik in het weekend ook weinig te plannen.

Maar mijn bullet journal is meer dan een agenda met taken, ik doe meer dan plannen; ik kijk verder. “Design your future.” Is een van de onderdelen van een bullet journal. In de technische termen gebruik ik de techniek ‘rapid logging’. Dit zorgt ervoor dat je snel (rapid) je gedachten op papier zet in korte punten (logging). Dit kunnen losse flarden van ideeën zijn voor bijvoorbeeld deze blog of een boekbespreking, maar kan ook als een dagboek functioneren als iets dwarszit of juist een plan voor de toekomst is. Kernpunten om later in een snelle blik te kunnen zien wat er precies in je hoofd speelde op dat moment.

Hoe ik deze stukken onderscheid van m’n weken en dagen onderscheid is door ze in een blauwe pen te schrijven, zo zijn ze simpel terug te vinden en blijft het voor het oog rustig. Maar de stukken zelf zijn van enorm belang.

Nog vragen?

Ondertussen staat de woordenteller alweer op 1200 dus ik ga maar even afronden ha! Hopelijk hebben jullie nu een beter idee van dit systeem. Ik zou zo nog 3 kantjes vol kunnen schrijven, maar dit lijkt me op dit moment even voldoende informatie. Ik ben fan van bullet journals, hopelijk is dat duidelijk. Heb je vragen, stel ze gerust hieronder of stuur me berichtje op een van de social media platforms – vind ik leuk! En misschien komt er nog wel een deel 2 van deze blog.

Mijn bullet journal is mijn agenda, een braindump en vol met dromen en plannen. Ik zou echt niet meer zonder kunnen.

En nog even praktisch:
  • Leuchtturm1917, geel, dotted
  • Micron 0.8 voor titels
  • Muji 0.38 zwart voor de resterende tekst
  • Muji 0.38 blauw voor “rapid logging”
  • Winsor & Newtown promarker in de kleur O929 Vanilla 
  • www.bulletjournal.com

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights