BOEKBABBELS 26/07/2019

In de blogkeuken: Hoe schrijf ik een recensie?

Een paar dagen geleden las ik een superleuk en inspirerend artikel op Lalagè leest. Waarbij deze leuke boekblogger een kijkje geeft in haar proces van schrijven. En ik voelde mij meteen geïnspireerd. Dus bij deze, hier is een kijkje in mijn eigen blogkeuken. Hoe schrijf ik een recensie?

Tijdens het lezen

Eigenlijk is het recensies schrijven er bij mij heel snel ingeslopen. Met het gevolg dat ik geen boek meer open kan slaan zonder gedachten te hebben over de uiteindelijke blogpost die uit deze leeservaring zal rollen. 

Ik gebruik tabs, kleine gekleurde stukjes papier om in het boek stukken te markeren. Meestal gebruik ik twee kleuren, eentje voor mooie citaten en eentje voor paragrafen die ik zal gebruiken in mijn recensie. Ook schrijf ik rondvliegende gedachten tijdens het lezen op in mijn bullet journal of de notes app op mijn telefoon. Dit kunnen gedachten zijn over thema’s die in het boek spelen, maar ook bijvoorbeeld vragen over het plot.

Het komt ook wel voor dat ik besluit om uiteindelijk geen recensie te schrijven. Maar dan is dit proces nog steeds van toepassing, I take my reading seriously. 😉

Eerste indruk

Als ik een boek uitheb ren ik naar social media om mijn eerste indruk te delen. 

Op instagram, twitter en goodreads deel ik dat het boek uit is en schrijf ik enkele zinnen die op dat moment in mijn hoofd ronddwalen. Meestal is dit een spontane uiting van mijn eerste gevoelens over dit boek, meestal niet zo objectief. Maar ja, wat is objectiviteit dan ook? 

Op het eerste vrije moment hierna maak ik een document aan op mijn laptop, om notities over te nemen en mijn eerste losse flarden aan gedachten op papier te zetten. Dit is echt een rommelig document, waar alles door elkaar staat. En dat mag ook in deze fase. Ik gooi gewoon mijn eerste gedachten op papier en daarna sluit ik het document. 

Ik probeer boeken even te laten bezinken voordat ik echt begin met schrijven. Zodat mijn eerste emoties al wat afgezakt zijn en ik met een fris hoofd de echte recensie kan gaan schrijven. Dit betekent niet dat ik dan niet tussendoor constant met de recensie in mijn achterhoofd zit. Maar juist dit “marineren” van mijn gedachten zorgt ervoor dat als ik ga zitten, ik ook meteen de hele recensie eruit kan gooien. 

Write, write, write

Een dag of twee later ga ik achter mijn laptop zitten en open ik dit rommelige document. Ik lees het een paar keer door, vraag me stiekem af wat ik nu met alles bedoel en begin te typen. Deze fase kost mij meestal maar een dagje, omdat ik het voorwerk al heb gedaan is het alleen maar een kwestie van lekker een uurtje typen.

Mijn tekststructuur:

 • Introductie
 • Samenvatting boek
 • Eerste kopje met algemene leeservaring, persoonlijke touch.
 • Verdieping over het boek
 • Conclusie 
 • Boekdetails en eventuele links 

Deze structuur staat niet vast, soms voeg ik een kopje tekst toe of breid ik ze wat uit. Maar bovenstaande elementen zijn meestal wel te vinden in mijn recensies. Ik vind de persoonlijke touch in mijn artikelen belangrijk, waardoor ik hier altijd wel een element van toevoeg. Bijvoorbeeld de leeservaring, mijn verwachtingen, eerder gelezen werk van de auteur of andere boeken waar dit boek mij aan doet denken. Dit is een element wat ik ook fijn vind om terug te lezen bij andere bloggers.

Ik kan niet uitleggen hoe het schrijven precies werkt, want als ik ga zitten vloeien de woorden automatisch uit mijn handen. Ik heb een passie voor dit werk en praat het liefste de hele dag over boeken. En daarom heb ik deze blog ook. Omdat ik hier recensies van 1000 woorden kan plaatsen zonder dat ik tegen een karakterlimiet aanloop of een gesprekspartner langzaam wegdoezelt haha!

En dan online.

En na een snelle spellingscheck en het toevoegen van een zelfgemaakte foto,  kunnen jullie de nieuwste recensie lezen.

Hopelijk vonden jullie dit kijkje in mijn blogkeuken leuk. Ben benieuwd of jullie wat herkennen van jullie eigen schrijfproces. En tot de volgende recensie! ?

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Lalagè 26/07/2019 at 05:28

  Ha, wat leuk om te lezen!
  Ik herken het dat het helpt om even te wachten met schrijven. Het voelt dan alsof het verhaal ‘indikt’ en alleen de belangrijkste elementen blijven over. Zelf houd ik het meestal bij maximaal 500 woorden, maar jouw langere stukken vind ik toch leesbaar.

 • Leave a Reply