ABOUT ME 25/08/2019

Master Jeugdliteratuur: Intro

Ik heb vannacht gedroomd over gemiste treinen en een vergeten rugzak. Dit kan maar één ding betekenen, ik begin morgen aan een nieuwe studie! Master jeugdliteratuur, here I come. 

De komende twee jaar zal ik mij compleet onderdompelen in de wereld van de jeugdliteratuur. Morgen, 26 augustus 2019, begin ik met de pre-master Jeugdliteratuur. Om dit nieuwe avontuur ook voor mezelf vast te leggen zal ik er verschillende blogs aan wijden, over de inhoud van de studie en mijn ervaringen. En wie weet wat nog meer!

En op verschillende social media hoorde ik ook dat mensen toch wel heel nieuwsgierig wat een opleiding over boeken nu precies inhoudt. Dus bij deze, hopelijk lezen jullie mee!

PS. Als je nog niet mijn laatste blog Chasing Rainbows hebt gelezen waar ik het een en ander uitleg over mijn vorige studie en werk-ervaringen, zou ik die even lezen. Dan is het wat logischer dat ik als afgestudeerd HBO Pedagoog nu een hele ander richting op ga. 🙂

Jeugdliteratuur, de studie

Wat is de master jeugdliteratuur? Als we de definitie opzoeken op de website van de Tilburg Universiteit, wordt het volgende gezegd;

Bestudeer kinderen, jongeren en hun boeken in relatie tot de wereld om hen heen aan de hand van theorieën en methoden uit tal van vakgebieden. Met deze academische kennis en vaardigheden analyseer en interpreteer je ontwikkelingen binnen de jeugdliteratuur en jeugdliteraire teksten, en adviseer je over de rol van jeugdliteratuur in de vorming, ontwikkeling en begeleiding van kinderen en jongeren. 

Voordat ik op een rustige avond op mijn vorige werkplek in gesprek kwam met iemand die deze master had gedaan, had ik ook nog nooit van deze master gehoord. Maar het leven heeft een gekke manier van deuren openen en toen deze deur op mijn pad verscheen, kon de timing niet beter zijn. Ik zocht iets om mijn liefde voor de pedagogiek te combineren met literatuur en daar was deze master, het leven is grappig.

Na het bezoeken van de open dag en even wat wikken en wegen schreef ik mij in voor de master. Nu een aantal maanden geleden. En morgen is het eindelijk zover. Ik ben zenuwachtig maar vooral ook heel enthousiast. Drie jaar na afstuderen als Pedagoog ga ik weer terug naar school, ik wil tegelijk heel hard ‘joepie’ en heel hard ‘help’ roepen haha.

Pre-master

Ik begin zelf met een pre-master. Dit is simpel gezegd omdat ik van een HBO opleiding kom en de Universiteit net wat anders werkt. Als je meteen met de Master zou beginnen, is het waarschijnlijk niet te doen. Dus ik ben erg blij dat we dit jaar ter voorbereiding krijgen.

Het pre-master jaar is daarom ook wat kleiner opgesteld, ik zal niet 5 dagen per week op school zitten. Het is puur om de student de kennis te geven om het echte master jaar goed te voltooien. Morgen begin ik met het eerste semester, waar twee vakken centraal zullen staan;

 • Cultuuruitingen voor de jeugd

Overduidelijk het vak waar ik het meest naar uit kijk dit semester, we duiken meteen in de geschiedenis van de jeugdliteratuur. Dit gaat vooral over hoe het cultuuraanbod voor kinderen en jongeren, en hoe deze ontwikkeling naar 2019 heeft plaatsgevonden. Ik heb altijd een liefde voor geschiedenis gehad en gecombineerd met literatuur, klinkt dit voor mij als het perfecte vak! 

Het boek wat bij dit vak past heet ‘Uitgelezen jeugdliteratuur – ontmoetingen tussen traditie en vernieuwing.’, sinds ik dit boek heb binnengekregen heb ik deze dan ook al een aantal keer doorgebladerd. Het basiswerk voor alle vakmensen binnen dit dynamische veld, staat op de achterkant beschreven. Give me all of it!

Een boek wat ik daarentegen alleen nog maar met angstige oogjes heb bekeken is ‘Research methods – a practical guide for social sciences.’ Een boek wat past bij mijn tweede vak voor komend semester;

 • Research skills 

Eén van de vakken die speciaal bedoeld is om je klaar te stomen voor de universiteit. HBO en Universiteitsopleidingen hebben een andere manier van schrijven. Ik heb op de HBO bijvoorbeeld nog nooit een paper moeten schrijven, maar dit wordt wel verwacht op de universiteit. En als het dan nog niet intimiderend genoeg is; dit vak wordt ook nog gegeven in het Engels! En hoewel ik met mijn jaar in het buitenland best wat Engels kan spreken en schrijven, hoop ik toch dat we de papers in het Nederlands mogen schrijven.

Volgend semester staan de vakken; Interpretation of Cultural Expressions; Media, Globalization and Popular Culture & Doing Research: Skills (part 2) op het menu. Titels die mij nu al nieuwsgierig maken, maar laat ik mij maar eerst een focussen op de twee bovenstaande vakken haha.

Ik ben weer student, help! 

Morgen is het dan echt zo ver, met de trein naar Tilburg voor de eerste echte dag. Gelukkig ken ik al wat leuke mede-studenten en heb ik naast de zenuwen, er ook wel heel veel zin in! Ik ga nog even genieten van mijn laatste vakantiedag en de voorbereidende tekst; Kleine gedichten voor Kinderen (uit 1778!) lezen.

Ik zie jullie bij de volgende blog; fijne zondag!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Fleur 03/04/2020 at 08:01

  Wat grappig! Ik kom net via Querido op je Instagram account waar ik erachter kom dat je de master jeugdliteratuur volgt. Op je blog zie ik dat je met de premaster bezig bent en hier lees ik dat je eerst pedagogiek hebt gedaan. Zo is mijn studieloopbaan ook verlopen en eigenlijk ben ik alleen maar jaloers dat jij nog naar de leuke vakken mag! Enjoy!

  • Reply Marcella de Wolf 15/04/2020 at 07:44

   Hi Fleur! Wat superleuk om te horen. Ik ben de enige van de huidige studenten die pedagogiek heeft gedaan, dus goed om te horen dat het toch niet zo’n gekke combinatie is haha. 🙂

   Ik kijk zo uit naar de vakken volgend jaar!

  Leave a Reply