ABOUT ME 28/09/2019

Master jeugdliteratuur: De eerste maand

master jeugdliteratuur - eerste maand

Hoe zenuwachtig ik was om de universiteit te beginnen, hoe leuk ik het nu vind. Ik ben nu alweer een maand student aan Tilburg Universiteit.

Vandaag vertel ik jullie alles over mijn eerste maand!

Ps. Voordat ik begin, ik heb in een vorige blog al een introductie geschreven over de in and outs van mijn premaster / master jeugdliteratuur. Dus als je nu denkt; ‘huh, student? Waar gaat dit allemaal over? Lees dan even deze blog! Master Jeugdliteratuur: intro

De eerste week

Die eerste week… Ja, dat was wel een dingetje hoor haha. De eerste dag was een introductiedag plus gelijk het eerste college van het vak Cultuuruitingen voor de jeugd. 

Voor de eerste keer in een paar jaar ging ik voor 7.00 de deur uit, met wat weinig slaap en enorme zenuwen. Ik dacht eerst dat het heel gek was om zo zenuwachtig te zijn, maar het is natuurlijk een enorme stap. Om weer terug naar school te gaan en dan ook nog eens aan een master te beginnen.

Aangekomen op Tilburg Universiteit, met zijn eigen station en mega-campus, kregen we de eerste introductie. In een enorme collegezaal met studenten van verschillende opleidingen. Een Engelssprekende meneer vertelde ons over wat studeren op de universiteit nu echt is. O.a. dat studeren op de universiteit een andere manier van denken verwacht. Hierna werden nog meer van deze ietwat intimiderende quotes werden de ruimte in geslingerd en de zenuwen zaten nog steeds in mijn keel.

Ik zit op mijn plek

Met suizende oortjes mochten we toen gelukkig naar de introductie van onze eigen opleiding, Jeugdliteratuur. En ik voelde me gelijk al een stuk beter. Dit is waarvoor ik kwam, om te praten over boeken, te praten over mijn passie. 

Na nog een introductie over wat huisregels, een lunch op het gras en verdwaald raken op deze campus, mochten we eindelijk naar het eerste college. Cultuuruitingen voor de jeugd, het vak waar ik het meeste naar uitkeek. Gelukkig kwamen mijn verwachtingen uit en was dit een enorm fijn college. En ik ben blij dat ik elke week begin met anderhalf babbelen over jeugdliteratuur. Ik voel me op mijn plek en ben zo blij dat ik steeds meer leer over mijn geliefde jeugdliteratuur. 

Het was een dag van 7.00 – 18.30. Met enorm veel indrukken, nieuwe informatie en toch ook wel stil enthousiasme.  Dit stil enthousiasme werd overigens de volgende dag een beetje overschaduwd door pech met de trein en een research college from hell. Maar dit is ondertussen ook wel weer bijgedraaid. Ik ben nog steeds geïntimideerd, maar wel geïnteresseerd. Winning combo!  

De colleges

Ik heb maar 2 colleges in de week en dit is voor nu ook echt wel even genoeg. Het is een hele andere omgeving dan op de HBO, waar studenten nog best wel aan het handje werden gehouden. Als student op de universiteit heb je je zelf de verantwoordelijkheid om het voorbereidende werk te doen en het meeste uit de colleges te halen. Dit is soms best spannend, vooral voor het research vak was het voor mij zoeken wat nu precies de bedoeling was.

Ik merk dat ik behoefte heb aan duidelijkheid en vooral om alles meteen te begrijpen. Maar deze stof is heel nieuw en best moeilijk. En ik moet ook niet van mezelf verwachten om alles meteen te weten, daarvoor zit ik uiteraard op school. Maar toch, die aandrang blijft en ik voel me hierdoor soms best gespannen.

Maar nu een paar weken verder voel ik me meer op mijn gemak. Ik probeer mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden elke week en te zorgen dat mijn planning klopt. En hoewel Cultuuruitingen voor de jeugd overduidelijk mijn favoriete vak is, begin ik zelfs mijn verschrikkelijke Engelstalige research vak te waarderen. En interessant te vinden, zelfs het essay van 1000 woorden lijkt niet meer zo’n straf.

Ik zal ergens aan het eind van dit semester nog wat meer inhoudelijk ingaan op wat ik allemaal heb gelezen voor Cultuuruitingen. In deze eerste maand heb ik al Deesje en Met de poppen gooien mogen lezen en hier wil ik graag wat meer over babbelen. Jullie zitten natuurlijk niets voor niets op een boekenblog. Dus deze komt over een paar maanden online! 😉 

Op naar de volgende maanden

Dit was pas mijn eerste maand van mijn premaster jeugdliteratuur. En er zijn nog vele te gaan.  

Ik ben enthousiast, ik zit op mijn plek, hoewel ik het nog steeds heel eng vind. En bang ben om te falen. Maar dit hoort er volgens mij allemaal bij. Zelfs de eindeloze vertragingen met de trein geven het studentenleven een bepaalde charme.

Ik zit vooral gewoon heel erg op mijn plek. Mijn liefde voor de jeugdliteratuur groeit met de dag. En echt elke dag word ik er weer aan herinnert hoe blij ik ben met deze studiekeuze.

In de komende tijd ligt de kans dat ik naar Tilburg ga verhuizen, om me echt volledig te kunnen richten op mijn opleiding. Maar dat horen jullie dan wel weer.

Voor nu geniet ik er weer van om een student te zijn. Ik lees, ik droom en ik leer. En het is fantastisch. 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lalagè 28/09/2019 at 06:53

  Eén van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd tijdens mijn studie aan de universiteit, ook al was het een totaal ander vak, is dat je niet alles meteen hoeft te begrijpen. Integendeel! Er zijn zoveel dingen die tijd kosten om te bezinken of om je eigen te maken. Het is dan ook geen school 😉
  Heerlijk om te lezen hoe je je weg vindt en het zo naar je zin hebt, dat bevestigt de keuze. En als een vak even niet zo wil, dan ben je heus niet te de enige. Werk samen en durf dingen ook even te laten liggen. De volgende dag zie je het misschien wel heel anders.

  • Reply Marcella de Wolf 29/09/2019 at 18:09

   Dat is zeker waar, maar moet er toch aan wennen. De HBO ging mij zo simpel af, hier ga ik zeker wat harder voor moeten werken. Maar gaat goed komen, vooral met een studierichting als deze.

   Dank je wel voor je advies en lieve comment! ?

 • Reply Anneke 01/10/2019 at 11:21

  Het klinkt inderdaad alsof je je plekje echt gevonden hebt, gelukkig. Het lijkt me ook echt een heel leuke master.

  • Reply Marcella de Wolf 03/10/2019 at 17:17

   Dank je wel voor je lieve comment! Het is echt zo’n fijne master, ben blij dat ik stukjes met iedereen kan delen. ?

  Leave a Reply